Amiraa
Ljutenica
Amiraa
Ljutenica
Sastojci:
Crvene paprike : 2 kg
Ljute papričice : 2 komada
Bijeli luk: 4 čehna
Ocat-sirće: 100 ml
Ulje: 50 ml
Šećer: 50 gr
So: 30 gr
Priprema:
Paprike ispeći u rerni ili na žaru.
Pečene paprike staviti u posudu sa poklopcem i ostaviti da se hladi. Hladne paprike oguliti, očistiti i isjeći na trakice. Dodati sitno sjeckani bijeli luk i ljute papričice.
Ocat, ulje, šećer i so kuhati pa dodati paprike i kuhati zajedno 15 minuta. Vrelo pakovati u vrele tegle, zatvoriti i zamotati u krpu.
Po želji staviti biber u zrnu, perušun.
Iiii da od ove mjere se dobije jedna tegla srednje veličine i jedna manja.
Sastojci:
Crvene paprike : 2 kg
Ljute papričice : 2 komada
Bijeli luk: 4 čehna
Ocat-sirće: 100 ml
Ulje: 50 ml
Šećer: 50 gr
So: 30 gr