Mamine tajne

Masne mrlje na zidu

Masne mrlje na zidu lako se skinu sa malo škrobnog brašna i pamučne krpe.

Daske za sjeckanje

Kako daske za sjeckanje da ostanu ciste? Premazete ih limunovim sokom.

Crveni luk

Ukoliko ne volite crveni luk u hrani, dodajte kašikicu sode bikarbone kada dinstate luk, tako da se on vrlo brzo raspadne i nema tragova

Sjeckanje luka bez suza

Kada sjeckate luk, prvo ga oguljenog operite u vodi, nema suza.

Svježe meso

Ukoliko meso nije posve svježe i ima pomalo neugodan miris, operite ga u vodi s malo octa pa dobro propirjajte ili ispecite.

Kuhana jaja

Prilikom kuhanja jaja, ubacite malo sode bikarbone u vodu i svako jaje će lahko da se oguli.

 

                                                                                            

Sočni i ukusni pileći fileti

Za sočnu pohovanu piletinu glavni trik je filete staviti u mlijeko, najmanje 2h..

Sočno i ukusno.

 

Adela Spahovic Mirvic

Boca od kečapa

Nakon što potrošite kečap, bocu dobro operite, i koristite kao pomagalo za pečenje palačinki. Oblik boce olakšat će izlijevanje smjese za palačinke na tavu, i dati vam mogućnost da kreirate zanimljive oblike.

 

Bakira Klačar-Arnaut

Sok od limuna ili naranče

Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.

Sjeckanje povrća

 Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati. 

Pire krompir

Kada pravite pire krompir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, sklonite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete glatku teksturu.

Tajna prženja 2

Kada pečete u dubokom ulju, hranu držite par minuta na vilici, uronjenu u ulje, prije nego je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.

Hljeb u zamrzivaču

Hljeb držite u zamrzivaču. Izvadite ga prije večere, stavite u toster i jedite s jajima na oko i maslacem. Pitat ćete se zašto to ne radite češće!

Stari hljeb

Stari hljeb poprskajte vodom i mlijekom pa zagrijte u mikrovalnoj. Bit' će kao tek ispečen.

Da li je ulje dovoljno zagrijano?

Želite znati je li ulje dovoljno zagrijano? Stavite drvenu kuhaču u njega. Ako se pojave mjehurići okolo tada je dovoljno vruće.

Limun

Da biste bolje iscijedili limun, stavite ga prije cijeđenja 10 sekundi u mikrovalnu pećnicu.

Kako sačuvati svježinu začina?

Začine čuvajte na hladnom i mračnom mjesto. Nemojte ih držati iznad štednjaka jer visoka temperatura čini da začini gube svoj okus.

Tajna prženja

Ako dodate malo soli u vruće ulje, ono će manje frcati za vrijeme prženja.

Palačinke se lijepe za tavu?

Ako vam se palačinke lijepe za tavu, a ne želite dodavati ulja; dodajte malo limunova soka ili istučenog bjelanjka.

Niste sigurni da li je jaje pokvareno?

Da biste provjerili ispravnost jaja, uzmite posudu s hladnom vodom i u nju uronite jaja. Ako padnu na dno svježa su, ako ostanu plutati nisu ispravna.

Niste sigurni da li je kora za kolače pečena?

Da biste provjerili je li kora za torte i kolače pečena, probušite je čačkalicom. Ukoliko tijesto ostaje na čačkalici, potrebno je još peći. Ukoliko je čačkalica glatka, vaša kora je spremna.

Presolili ste jelo?

Ako ste slučajno presolili jelo, dodajte malo riže i ona će neutralizovati so.