Krompirusa
Krompirusa
Sastojci:
Jufka: ;
brasna: 500 gr.
soli: malo
ulja: 2 kasike
mlake vode: po potrebi
Fil: ;
krompira: oko 1 kg.
luka: 1 glavica
soli i bibera: malo
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
ulja: malo
pavlaka: kisela
vode ili vrhnja za kuhanje za razrijedit pavlaku: malo
Priprema:
U posudu stavite brasno,dodajte so i ulje pa dodajite mlaku vodu dok se sve fino ne umijesi.
Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu,primjesite,oblikujte u loptu pa zamotajte u vrecicu da tijesto odmori.
Krompir isjecite na kocke ili rendajte pa mu dodajte zacine ( so,biber i Tajna zacin dodatak jelima )
Dodajte sitno sijeckan luk i promijesajte.
U odvojenoj posudi izmutite kiselu pavlaku sa vodom ili vrhnjem za kuhanje da se razrijedi.
Pavlaci dodajte ulje i promijesajte.
Razvite jufku sto tanje to bolje,
Posipajte kropmirom pa smijesom od pavlake i motajte ovako kao na slici ili na manje zvrkove a mozete i polaganu pitu.
Pecite na 200 C dok pita ne dobije finu boju to jest dok ne bude pecena.
Gotovu pitu poprscite mlakom vodom,prekrite folijom i vratite u pec da se malo upari i omeksa.
Servirajte uz salatu po vasoj zelji ili uz casu jogurta.
Sastojci:
Jufka: ;
brasna: 500 gr.
soli: malo
ulja: 2 kasike
mlake vode: po potrebi
Fil: ;
krompira: oko 1 kg.
luka: 1 glavica
soli i bibera: malo
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
ulja: malo
pavlaka: kisela
vode ili vrhnja za kuhanje za razrijedit pavlaku: malo