Laganini slane kifle
Laganini slane kifle
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Ulje: 100 ml
Suhi kvasac: 7gr
Šećer, so : Po želji
Jaja: 2 kom
Brašno: 500 gr
Laganini prašak za pecivo: Pola kašičice
Priprema:
Mlijeko, germu i šećer pomiješamo da nabubre. Dodamo 100 ml ulja, jedno jaje i jedno bjelance malo soli, oko pola kg brašna i pola kašičice laganini praška za pecivo. Zamijesimo tijesto da bude mekano i da se ne lijepi za ruke. Premažite uljem.
Ostavimo da se udupla i kada se udupla siječemo tijesto na polovine sve dok ne dobijemo kuglice veličine koja nama odgovara. Ja svoje radim veličine manje breskve. Od ove smjese dobijem oko 16 kifli.
Svaku kuglicu premažemo sa malo ulja i ostavimo da miruje 15 minuta. Poslije ih razvaljamo u oblik elipse i lagano rolamo. Blago zavijemo i redamo na pek papir sa malim razmakom.
Premažemo sa žumancetom u koje smo dodali malo mlijeka, pospemo susamom i solju i ostavimo da se uduplaju. Pečemo na 220 oko 20 minuta.
Prašak za pecivo im je dao jednu lijepu vazdušastost, mehkoću i jako lijep ukus.
Prijatno!
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Ulje: 100 ml
Suhi kvasac: 7gr
Šećer, so : Po želji
Jaja: 2 kom
Brašno: 500 gr
Laganini prašak za pecivo: Pola kašičice