Makovnjača
Prelijep miris koji se širi kućom i još ljepši okus.
Makovnjača
Prelijep miris koji se širi kućom i još ljepši okus.
Sastojci:
Mlijeko: 350 ml
Suhi kvasac: 7 gr
Šećer: 6/7 kašika
Ulje/maslac: 100 ml
Jaja: 3 kom
Mak: 200 grama
Vanilin šećer Laganini: 1 komad
Griz: 2 kašike
Brašno: Cca 500 grama
Priprema:
Mlijeko, kvasac, šećer i brašno sastavim i ostavim da ukvasa. U međuvremenu dodam u jednu zdjelu 100 ml ulja ili maslaca, jedno cijelo jaje i 2 žumanjka prstohvat soli i dodam nadošlu germu. Dodajem pomalo brašna i oblikujem jedno lijepo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Fil:
Mlijeko provri, dodam šećer da se rastopi, pa mak i kuham nekih 10 minuta i onda dodam 2 kašike griza i još 5 minuta kuham i to je to - na hlađenje.
Tijesto nadolazi da udupla veličinu i razvaljam na veličinu kalupa koji želim. Od ove smjese mogu se napraviti 2 štrudle. Premažem rastopljenim maslacem i nanesem smjesu ostavljajući prazno pri vrhu. Zarolam i izbodem čačkalicom i neka nadolazi nekih pola sata. Premažem sa malo maslaca i u peć na nekih 20 minuta na oko 220 stepeni.
Poslije pečenja posuti šećerom u prahu, skuhati kahvu i uživati.
Sastojci:
Mlijeko: 350 ml
Suhi kvasac: 7 gr
Šećer: 6/7 kašika
Ulje/maslac: 100 ml
Jaja: 3 kom
Mak: 200 grama
Vanilin šećer Laganini: 1 komad
Griz: 2 kašike
Brašno: Cca 500 grama