Adnaoo

Makovnjača

Prelijep miris koji se širi kućom i još ljepši okus.

Adnaoo

Makovnjača

Prelijep miris koji se širi kućom i još ljepši okus.

Sastojci:

Mlijeko: 350 ml

Suhi kvasac: 7 gr

Šećer: 6/7 kašika

Ulje/maslac: 100 ml

Jaja: 3 kom

Mak: 200 grama

Vanilin šećer Laganini: 1 komad

Griz: 2 kašike

Brašno: Cca 500 grama

Priprema:

Mlijeko, kvasac, šećer i brašno sastavim i ostavim da ukvasa. U međuvremenu dodam u jednu zdjelu 100 ml ulja ili maslaca, jedno cijelo jaje i 2 žumanjka prstohvat soli i dodam nadošlu germu. Dodajem pomalo brašna i oblikujem jedno lijepo tijesto koje se ne lijepi za ruke.  

Fil:

Mlijeko provri, dodam šećer da se rastopi, pa mak i kuham nekih 10 minuta i onda dodam 2 kašike griza i još 5 minuta kuham i to je to - na hlađenje. 

Tijesto nadolazi da udupla veličinu i razvaljam na veličinu kalupa koji želim. Od ove smjese mogu se napraviti 2 štrudle. Premažem rastopljenim maslacem i nanesem smjesu ostavljajući prazno pri vrhu. Zarolam i izbodem čačkalicom i neka nadolazi nekih pola sata. Premažem sa malo maslaca i u peć na nekih 20 minuta na oko 220 stepeni. 

Poslije pečenja posuti šećerom u prahu, skuhati kahvu i uživati. 

Sastojci:

Mlijeko: 350 ml

Suhi kvasac: 7 gr

Šećer: 6/7 kašika

Ulje/maslac: 100 ml

Jaja: 3 kom

Mak: 200 grama

Vanilin šećer Laganini: 1 komad

Griz: 2 kašike

Brašno: Cca 500 grama

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.