AminaHasanovic

Pohovani file, sos od gljiva i pire krompir

Brz i ukusan ručak uz malo Tajne.

AminaHasanovic

Pohovani file, sos od gljiva i pire krompir

Brz i ukusan ručak uz malo Tajne.

Sastojci:

Pohovana piletina: :

Pileći file: 500 g

Jaje: 2 kom

Brašno: 1 čaša

Prezla: 1 čaša

Krompir pire: :

Krompir: 500 g

Maslac: 50 g

Mlijeko: 100 ml

Sos od gljiva: :

Gljive: 200 g

Vrhnje za kuhanje: 200 ml

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Mlijeko: 100 ml

Priprema:

Pohovani file: 
Pileći file izrezati na kriške. Uvaljati u brašno, jaja i prezlu. U dio sa prezlom dodati malo soli i Tajna mješavine začina.Zagrijati ulje u tavu ili strujnu tepsiju te pohovati file par minuta sa jedne i druge strane.


Pire krompir:
Krompir oprati, oguliti te izrezati na manje komade da bi se brže skuhali. Kuhati 20-tak minuta na jačoj temperaturi. Iscijediti višak vode. Krompir izgnjećiti te mu dodati malo maslaca, mlijeka i posoliti po želji. Miješati pire na vatri dok se fino ne ujedini. 

Sos og gljiva:
Gljive očistiti te izrezati. U jednu tavu staviti maslo da se zagrije, dodati tanko izrezane gljive, malo soli te dinstati 5-10 minuta. Nakon toga dodati malo mješavine začina Tajna , mlijeko i vrhnje za kuhanje. Kuhati 10-tak minuta te skinuti sa vatre i poslužiti.


Uživajte!




Sastojci:

Pohovana piletina: :

Pileći file: 500 g

Jaje: 2 kom

Brašno: 1 čaša

Prezla: 1 čaša

Krompir pire: :

Krompir: 500 g

Maslac: 50 g

Mlijeko: 100 ml

Sos od gljiva: :

Gljive: 200 g

Vrhnje za kuhanje: 200 ml

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Mlijeko: 100 ml

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.