Pohovani file, sos od gljiva i pire krompir
Brz i ukusan ručak uz malo Tajne.
Pohovani file, sos od gljiva i pire krompir
Brz i ukusan ručak uz malo Tajne.
Sastojci:
Pohovana piletina: :
Pileći file: 500 g
Jaje: 2 kom
Brašno: 1 čaša
Prezla: 1 čaša
Krompir pire: :
Krompir: 500 g
Maslac: 50 g
Mlijeko: 100 ml
Sos od gljiva: :
Gljive: 200 g
Vrhnje za kuhanje: 200 ml
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Mlijeko: 100 ml
Priprema:
Pohovani file:
Pileći file izrezati na kriške. Uvaljati u brašno, jaja i prezlu. U dio sa prezlom dodati malo soli i Tajna mješavine začina.Zagrijati ulje u tavu ili strujnu tepsiju te pohovati file par minuta sa jedne i druge strane.
Pire krompir:
Krompir oprati, oguliti te izrezati na manje komade da bi se brže skuhali. Kuhati 20-tak minuta na jačoj temperaturi. Iscijediti višak vode. Krompir izgnjećiti te mu dodati malo maslaca, mlijeka i posoliti po želji. Miješati pire na vatri dok se fino ne ujedini.
Sos og gljiva:
Gljive očistiti te izrezati. U jednu tavu staviti maslo da se zagrije, dodati tanko izrezane gljive, malo soli te dinstati 5-10 minuta. Nakon toga dodati malo mješavine začina Tajna , mlijeko i vrhnje za kuhanje. Kuhati 10-tak minuta te skinuti sa vatre i poslužiti.
Uživajte!
Sastojci:
Pohovana piletina: :
Pileći file: 500 g
Jaje: 2 kom
Brašno: 1 čaša
Prezla: 1 čaša
Krompir pire: :
Krompir: 500 g
Maslac: 50 g
Mlijeko: 100 ml
Sos od gljiva: :
Gljive: 200 g
Vrhnje za kuhanje: 200 ml
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Mlijeko: 100 ml