NihadinaKuhinja

Čokoladna sa okusom kafa

NihadinaKuhinja

Čokoladna sa okusom kafa

Sastojci:

Kora : ;

secera: 300 gr.

brasna: 400 gr.

kakao praha za kolace: 5 kasika

prasak za pecivo - Laganini: 1

soli: prstohvat

jaja: 3

kefira ili buttermilk: 1 solja

kuhane kafe Zlatna Dzezva -Vispak : 1 solja

ulja: pola solje

vanilin secer Vispak- Laganini: 1

Krema: ;

secera u prahu: 800 gr.

mlijecene cokolade: 350gr.

putera: 120 gr.

mlijeka: oko 50 ml.

kuhane kafe Zlatna Dzezva - Vispak : 100 ml.

vanilin secera Vispak-Laganini: 2

soli: prstohvat

Za natapanje kora: ;

kuhane kafe Zlatna Dzezva-Vispak : 1 solja

sirupa od cokolade: oko 100 ml.

Priprema:

 
Pec ukljucite da se grije na 170 C.
 
Kalup oko 25-28 cm namazte sa malo ulja i pospite brasnom.
 
U jednu posudu pomijesajte suhe namirnice ( brasno,secer,so,prasak za pecivo i kakao ) promijesajte kasikom ili rukom i ostavite sa strane.
 
Izmutite jaja,dodajte kefir ili buttermilk i izmutite.
 
Dodajte kafu,ulje I vanilin secer Vispak - Laganini pa ponovo mutite.
 
Izmucena jaja i ostale namirnice dodajte brasnu,izmjesajte kasikom pa ukljucite mikser na par sekundi tek toliko da se sve namirnice za tijesto sijedine.
 
Pripremljeno tijesto istresite u kalup i pecite oko 45-50 minuta ili dok kora ne bude gotova.
 
Kad čackalicu zabodete u sredinu kore,ako izadje cista kora je gotova.
 
Gotovu koru maknite iz peci,prekrite papirom ili krpom i pustite da se potpuno ohladi.
 
Dok se kora hladi pripremite fil.
 
U posudu stavite 200 gr. secera u prahu i 120 gr, omeksalog putera pa dobro izmutite.
 
Dodajte Ostale namirnice za kremu ( otopljenu cokoladu,mlijeko,kuhanu kafu, i vanilin šećer ) pa dobro izmutite.
 
Dodajte preostali 600 gr. secera u prahu,promijesajte kasikom pa mutite mikserom da sve fino sijedini.
 
Kremu prekrite i pustite da stoji na sobnoj temperaturi dok ne budete filovale tortu.
 
Kad je kora potpuno hladna prerezite 2 puta tako da dobijete 3 kore.
 
Izmutite kafu i sirup od cokolade za natapanje kora.
 
Jednu koru vratite u kalup u kojim se pekla,natopite kafom i sirupom od cokolade pa premazite trecinom kreme.
 
Prekrite drugom korom i ponovite postupak kao sa prvom.
 
I trecu koru stavite na vrh,natopite i premazite.
 
Ostavite u frizider par sati da se torta fino stegne.
 
Maknite iz frizidera i iz kalupa pa ukrasite po vasoj zelji.
 
Kod mene je ukrasena otopljenom bijelom cokoladom sa malo tecnog slaga .
 
Posula sam struganom bijelom i crnom cokoladom .
 
Vi mozete samo izmutit slag i preazat je ili ako zelite koristit fondant.

Sastojci:

Kora : ;

secera: 300 gr.

brasna: 400 gr.

kakao praha za kolace: 5 kasika

prasak za pecivo - Laganini: 1

soli: prstohvat

jaja: 3

kefira ili buttermilk: 1 solja

kuhane kafe Zlatna Dzezva -Vispak : 1 solja

ulja: pola solje

vanilin secer Vispak- Laganini: 1

Krema: ;

secera u prahu: 800 gr.

mlijecene cokolade: 350gr.

putera: 120 gr.

mlijeka: oko 50 ml.

kuhane kafe Zlatna Dzezva - Vispak : 100 ml.

vanilin secera Vispak-Laganini: 2

soli: prstohvat

Za natapanje kora: ;

kuhane kafe Zlatna Dzezva-Vispak : 1 solja

sirupa od cokolade: oko 100 ml.

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.