Karamel kolač sa jabukama
Miris jabuke, cimeta i karamele budi sva čula.
Karamel kolač sa jabukama
Miris jabuke, cimeta i karamele budi sva čula.
Sastojci:
Jabuka : 1 kg
Jaje: 1
Šečer: 100g
Vanilin šećer : 1
Ulje : 100ml
Biljni mrs: 100ml
Mlijeko : 100ml
Brašno : 1,5 šolja
Prašak za pecivo : 1/2 pakovanja
Šećer : 3 kašike
Mljeveni Orasi: 1 šolja
Cimet: Po želji
Karamel: 100 ml
Šećer u prahu : Po želji
Priprema:
1. Oguliti jabuke i izrendati.
2. KORA: U dublju zdjelu razbiti jedno jaje pa dodati pola šolje za čaj (100g) šećera i 1 vanilin šećer i umutiti. U to dodati 100 ml mlijeka, 50ml ulja, 50 ml istopljenog biljnog mrsa, 1,5 šolju brašna i pola praška za pecivo. Sve umiješati, pa istresti pola smjese u kalup i staviti na pečenje 10 minuta.
3. Za to vrijeme jabuke dinstati u njihovom soku dok ne postanu mekane, dodati im 3 kašike šećera, šolju mljevenih oraha i cimet u prahu.
4. Izvaditi kalup, preliti smjesom od jabuka, a zatim preliti sa ostatkom smjese za koru. Peći 20ak minuta.
5. Vruć kolač prekriti rastopljenom karamelom i posuti šećerom u prahu.
Uživajte u mirisima i okusima jeseni :)
P. S. Ova smjesa je dovoljna za mali kalup. Ukoliko pravite u većem kalupu ili tepsiji, samo uduplajte sastojke.
Sastojci:
Jabuka : 1 kg
Jaje: 1
Šečer: 100g
Vanilin šećer : 1
Ulje : 100ml
Biljni mrs: 100ml
Mlijeko : 100ml
Brašno : 1,5 šolja
Prašak za pecivo : 1/2 pakovanja
Šećer : 3 kašike
Mljeveni Orasi: 1 šolja
Cimet: Po želji
Karamel: 100 ml
Šećer u prahu : Po želji