Alma Bajrić Džihanović

ATAYEF

Arapski punjeni palačinci

Alma Bajrić Džihanović

ATAYEF

Arapski punjeni palačinci

Sastojci:

Laganini puding od vanilije: 2 kesice

Priprema:

Potrebno za tijesto:

180gr brašna
100gr pšeničnog griza
2 kašike šećera
1 mala kašika kvasca
1 mala kašika praška za pecivo
230ml tople vode
230ml toplog mlijeka
Sve sastojke sjediniti, prekriti vrećicom i ostaviti 30 minuta da naraste. Tijesto treba biti gušće nego za standardne palačinke.

Potrebno za fil:

500ml mlijeka
6 kašika šećera
2 Laganini pudinga od vanilije
1 šlag krema od vanilije
Skuhati puding i ostaviti da se hladi. Kad se ohladi dodati u njega kesicu šlag kreme od vanilije i umutiti mikserom.

Zagrijati tavu na najjačoj temperaturi, bez dodavanja ulja. Temperaturu smanjiti i pristupiti pravljenju palačinka koje trebaju biti sve iste veličine. Prilikom pečenja palačinke treba peći samo sa jedne strane dok druga strana će biti puna mjehurića. Ta strana sa mjehurićima treba biti potpuno suha i tad smo sigurni da je pečena. Palačinke redati na čistu kuhinjsku krpu i prekriti kako bi i dalje bili mekani.
Palačinke previti na pola i jedan dio pritisnuti da se zalijepi za drugi kako bi dobili oblik korneta. Ako je potrebno i više puta preći prstima dok se ne zalijepe. Palačinke puniti pudingom i taj dio umakati u orahe, kokos ili oreo.

Sastojci:

Laganini puding od vanilije: 2 kesice

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.