pšenični hljeb
pšenični hljeb
Sastojci:
brasna: 1 kg.
suhog kvasca: 1 ipo kasika
prasak za pecivo Vispak-Laganini: 1
ulja: 2-3 kasike
soli: po zeji
mlake vode: po potrebi
putera za premazivanje hljeba: malo
Priprema:
U vecu posudu prosijat brasno,dodat so,kvasac i prasak za pecivo pa lagano promijesat rukom.
Dodajte ulje i mlaku vodu pa zamijesite mekse tijesto.
Poprscite uljom,primjesite da se odvoji od posude pa prekrite krpom .
Pustite da se tijesto udupla pa ponovo primjesite.
Kad je tijesto izraslo po drugi put istresite ga na pobrasnjenu povrsinu,primjesite i oblikujte u loptu.
Tijesto stavite u nauljenu tepsiju,zarezite nozom i pustite da izraste.
Pecite na 200 C dok hljeb ne bude gotov ( nisam mijerila vrijeme )
Gotov hljeb namazite puterom,zamotajte u papir pa u krpu da omeksa i prohladi se prije serviranja.
Sastojci:
brasna: 1 kg.
suhog kvasca: 1 ipo kasika
prasak za pecivo Vispak-Laganini: 1
ulja: 2-3 kasike
soli: po zeji
mlake vode: po potrebi
putera za premazivanje hljeba: malo