Punjene paprike
Punjene paprike pravo su ljetno jelo, moglo bi se reći ekvivalent sarmi u zimsko doba.
Punjene paprike
Punjene paprike pravo su ljetno jelo, moglo bi se reći ekvivalent sarmi u zimsko doba.
Sastojci:
Paprike: 600g
Mljeveno meso: 300g
Tajna začin Vispak: 1 kašika
Riža : 150g
Luk crveni: 100g
Luk bijeli: 3 češnja
Mrkva : 1kom
Celer korijen: 80g
Biber Vispak: 1 kašikica
So : 3 kašikice
Paradajz pelat: 3dl
Tajna mješavina za paprike Vispak: 1kom
Peršun : manja vezica
Ulje : 1 šolja
Maslac : 20g
Priprema:
Na ulju i maslacu u tavi propržiti crveni luk i dio mljevenog mesa, posoliti, pobiberiti i dodati Tajna začin.
Celer i mrkvu isjeći na sitne kockice, pa rižu skuhati sa celerom i mrkvom, da riža ostane aldente.
U dublju posudu staviti prodinstano meso, dodati svježe mljeveno meso, dodati rižu, Tajna mješavinu za punjene paprike, ulje, malo vode i sve izmiješati.
Sa pripremljenom masom puniti izdubljene paprike i redati u tepsiju.
Pomiješati paradajz pelat, Tajna mješavinu i vodu pa zaliti paprike. Peći u rerni na 180 stepeni, oko 60 minuta.
Pečene paprike servirati na tanjir i po želji dekorisati sa začinskim biljem ili pavlakom.
Sastojci:
Paprike: 600g
Mljeveno meso: 300g
Tajna začin Vispak: 1 kašika
Riža : 150g
Luk crveni: 100g
Luk bijeli: 3 češnja
Mrkva : 1kom
Celer korijen: 80g
Biber Vispak: 1 kašikica
So : 3 kašikice
Paradajz pelat: 3dl
Tajna mješavina za paprike Vispak: 1kom
Peršun : manja vezica
Ulje : 1 šolja
Maslac : 20g