AminaHasanovic

Hljeb

AminaHasanovic

Hljeb

Sastojci:

brašno (tip 500): 800 g

so: 1 kašika

šećer: 1 kašika

margarin: 150 g

germa: 1 kašika

topla voda: po potrebi

jogurt: 50 ml

Priprema:

Ovo je klasični domaći hljeb pripremljen na malo drugačiji način. 

U pola čaše mlake vode umutiti jednu kašiku šećera i jednu kašiku germe. Pustiti da nadođe, a za to vrijeme pripremiti suhe sastojke.
U jednu zdjelu staviti 800 g brašna, jednu kašiku soli a zatim dodati razmučenu germu i polahko dodavati mlake vode dok ne dobijemo srednje tvrdu smjesu, dovoljno da se tijesto odvaja od zidova posude.
Tijesto ostaviti da nadođe oko 40 minuta. 
Nakon toga tijesto prepoloviti na dva dijela. Svaki od dijelova malo razviti, premazati margarinom i urolati. Rezati tijesto na komade manje i redati u nauljenu tepsiju.
Kad smo završili premazati preko hljeba malo jogurta i posuti sjemenkama po želji.
Ostaviti hljeb da nadođe 15 minuta.
U međuvremenu uključiti rernu na 250 stepeni. 
Kada hljeb stavimo u rernu smanjiti na 200 stepeni i peći 30-40 minuta. 

Prijatno!

Sastojci:

brašno (tip 500): 800 g

so: 1 kašika

šećer: 1 kašika

margarin: 150 g

germa: 1 kašika

topla voda: po potrebi

jogurt: 50 ml

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.