Pogačice sa mljevenim mesom
Pogačice sa mljevenim mesom
Sastojci:
Tijesto: :
Brašno: 700 g
Germa: 1 kašika
Mlijeko: 400 ml
Ulje: 4 kašike
So: 1 kašikica
Šećer: 1 kašikica
Fil: :
Mljeveno meso: 400 g
Crveni luk: 1 kom
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Tajna začin za grill: 1 kašikica
Sir (topljivi): 150 g
Priprema:
Tijesto:
U 50 ml mlakog mlijeka dodati 1 kašiku germe (kvasac) i 1 malu kašiku šećera. Promješati i ostaviti da nadođe 5 minuta. Za to vrijeme u jednu zdjelu staviti 700 g brašna, 1 malu kašiku soli i 4 kašike ulja. Nakon toga dodati rastopljenu germu i polahko dodavati mlako mlijeko (oko 350 ml) dok ne dobijemo tijesto malo mekše ali dovoljno kompaktno da se počinje odvajati od zidova posude.
Fil:
Dok tijesto odmara radi se fil za pogačice. U jednu dublju tavu izdinstati 400 g mljevenog crvenog mesa, jednu glavicu crvenog luka sitno narezanog i jednu papriku. Dodati im malo Tajna začina za grill jer daje svakom crvenom mesu poseban ukus te ga često koristim za pripremu različitih obroka, zatim dodati 1 kašiku mješavine začina Tajna te po želji drugih začina kao što je čili, peršun... Kad je smjesa sa mesom prodinstana skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Osim navedenog za fil će nam biti potrebno i 150 narendanog sira trapista (topljivi).
Kad je tijesto za pogačice nadošlo razdijelit ga na 7-10 manjih dijelova. Svaki dio posebo razviti u obliku kruga. Na jednu polovinu staviti fil sa mesom te posuti narendanim sirom i preklopiti pogačicu drugim dijelom tijesta. Krajeve možete malo pritisnuti viljuškom ili prstima da bi se spojili. Pogačice je najlakše pržiti na strujnoj tepsiji po 3-4 minute na svakoj strani. Ukoliko nemate takvu tepsiju onda može obična tava.
Prijatno!
Sastojci:
Tijesto: :
Brašno: 700 g
Germa: 1 kašika
Mlijeko: 400 ml
Ulje: 4 kašike
So: 1 kašikica
Šećer: 1 kašikica
Fil: :
Mljeveno meso: 400 g
Crveni luk: 1 kom
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Tajna začin za grill: 1 kašikica
Sir (topljivi): 150 g