Mina95

Domaći hljeb

Ništa ne može zamijeniti miris toplog domaćeg hljeba.

Mina95

Domaći hljeb

Ništa ne može zamijeniti miris toplog domaćeg hljeba.

Sastojci:

Brašno: 500 grama

Mlaka voda: 350 militara

Šečer : Mala kašikica

Germa: 1 vrečica ilo jedna kašika

Sol: 1 kašika

Ulje: 2 kašike

Priprema:

Pripremiti 350 mililatara mlake vode, od kojih je potrebno odvojiti 50 mililtara da bi umiješali germu.

U tih odvojenih 50 militara mlake vode umiješati jednu malu kašikicu šečera, kašikicu brašna i jednu vrečicu germe (to jest 1 kašiku).

Pustiti da krene nadolaziti. 

Pripremiti 500 grama bašna, u koje je potrebno dodati kašiku soli i 2 kašike ulja.Dodati pripremljenu germu, zakuhivati tijesto i dodavati ostatak vode. 

Zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke. (ponekad je potrebno dodati jos malo brašna, to ćete procijeniti sami)

Ostaviti tijesto da se udvostruči otprilike sat, zavisi od temperature. 

Nakon toga ga premijesiti i oblikovati po želji. Pusiti da još malo nadođe i peći na najjačoj temperaturi 10tak minuta, pa smanjiti na 180 i peći još 25 minuta. 

Kada je fino pećen poprskati ga vodom i umotati u krpu da omekani. 

 

 

Sastojci:

Brašno: 500 grama

Mlaka voda: 350 militara

Šečer : Mala kašikica

Germa: 1 vrečica ilo jedna kašika

Sol: 1 kašika

Ulje: 2 kašike

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.