Slanci
Slanci
Sastojci:
Brašno: 400 gr
Germa-kvasac: 1 kašika
So: 1 kašika
Šećer: 1 kašikica
Jogurt: 1 dl
Ulje : 1 dl
Voda: 1.5dl
Preliv(sastojci) ⬇️: :
Brašno: 2 kašike
Prašak za pecivo : 1 kom
So : 1 kašika
Voda: 3 kašike
Priprema:
U plastičnoj posudi sjediniti brašno, germu, šećer i so, zatim dodati ostale sastojke i zamijesiti srednje meko tijesto.
Formirati glatku kuglu od tijesta i ostaviti da nadolazi 1 h.
Nadošlo tijesto podijeliti na manje kuglice (težina svake je oko 100 g) i ostaviti da nadođu još 10 minuta. Pleh obložiti pek papirom. Radnu površinu premazati sa malo ulja i ravnomijerno razviti tijesto u obliku štapića. Štapiće redati u pleh i praviti razmak 1 cm. Prekriti i ostaviti 15 minuta, zatim prije pečenja premazati štapiće hladnom vodom.
Peći na 220 stepeni 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene slance premazati sa prelivom pomoću kašikice ili vrećice i vratiti u rernu 2 do 3 min.
Preliv: 2 kašike brašna, prašak za pecivo, so i vodu sjediniti u glatku smjesu koja je tečna..
Sastojci:
Brašno: 400 gr
Germa-kvasac: 1 kašika
So: 1 kašika
Šećer: 1 kašikica
Jogurt: 1 dl
Ulje : 1 dl
Voda: 1.5dl
Preliv(sastojci) ⬇️: :
Brašno: 2 kašike
Prašak za pecivo : 1 kom
So : 1 kašika
Voda: 3 kašike