Punjene paprike
Tradicionalno bosansko jelo
Punjene paprike
Tradicionalno bosansko jelo
Sastojci:
Paprike: 8 komada
Mljeveno meso: 500 grama
Crveni luk: 1 glavica
Riža: Jedna šoljoca
Tajna mješavina začina: 2 kašikice
Crvena paprika: 2 kašikice
Bibera: Vrlo malo
Tajna mješavina za punjene paprike: 1/2 vrečice
Vispak povrtna kocka: 1
Voda: 1,5 - 2 litra
Ulja: 3 kašike
Brašna: 2 kašike
Priprema:
Izvaditi sredinu paprikama (ja sam pripremila 8 komada srednje veličine)
Pripremiti smjesu za punjenje od 500 grama mljevenog mesa, jedne glavice sitno isjeckanog crvenog luka,jedne šoljice riže, 2 kašikice tajna mješavine začina, 1 male kašikice crvene paprike, na vrh kašikice bibera. Sve dobro izmješati i puniti paprike.
Redati ih u dublju šerpu.
Sada napraviti "vodu" u kojoj će se kuhati. Pola vrečice Tajna mješavine za punjene paprike istresti u dublju posudu,dodati jednu Vispak povrtnu kocku, pa zaliti sa oko 1,5 litar do 2 ključave vode. Pripremiti zapršku od 3 kašike ulja, 2 kašike brašna i malo crvene paprike i usuti u pripremljenu vodu.
Zaliti paprike i kuhati.. Provjeriti kada riža bude skuhana i jelo je gotovo.
Sastojci:
Paprike: 8 komada
Mljeveno meso: 500 grama
Crveni luk: 1 glavica
Riža: Jedna šoljoca
Tajna mješavina začina: 2 kašikice
Crvena paprika: 2 kašikice
Bibera: Vrlo malo
Tajna mješavina za punjene paprike: 1/2 vrečice
Vispak povrtna kocka: 1
Voda: 1,5 - 2 litra
Ulja: 3 kašike
Brašna: 2 kašike