Mina95

Jabukovača

Tradicionalno slatko jelo

Mina95

Jabukovača

Tradicionalno slatko jelo

Sastojci:

Jabuka: 1,5 kg

Šečer: 5 šolja

Maslac: 100 grama

Ulja: 5 kašika

Jufke: 500 grama

Vanilin šečer "laganini" : 2

Voda: 3 šolje

Priprema:

Pripremiti agdu, da bi se mogla prohladiti. Staviti 4 velike šolje šečera, tri šolje vode i 2 vanilijina šečera da prokuhaju. Kada prokuhaju pustiti da vrije 15tak minuta.

Jabuke oguliti i izrendati na najkrupnijoj strani rende.Staviti ih u šerpu, pa posuti sa šoljom šećera i prodinstati. 

Maslac i ulje zagrijati u tavi da se otopi. 

Pripremiti 12 kora (jufki). 

Na radnu površinu staviti prvu koru, poprskati je mješavinom maslaca i ulja ,pa staviti drugu koru i nju isto poprskati tom mješavinom, pa nanijeti dinstane jabuke uz sami rub i urolati. Tako ponoviti dok ne potrosimo kore (jufke) i fil. 

 

Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Vruću jabukovaču zalijevati prohlađenom agdom. 

Sastojci:

Jabuka: 1,5 kg

Šečer: 5 šolja

Maslac: 100 grama

Ulja: 5 kašika

Jufke: 500 grama

Vanilin šečer "laganini" : 2

Voda: 3 šolje

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.