Jabukovača
Tradicionalno slatko jelo
Jabukovača
Tradicionalno slatko jelo
Sastojci:
Jabuka: 1,5 kg
Šečer: 5 šolja
Maslac: 100 grama
Ulja: 5 kašika
Jufke: 500 grama
Vanilin šečer "laganini" : 2
Voda: 3 šolje
Priprema:
Pripremiti agdu, da bi se mogla prohladiti. Staviti 4 velike šolje šečera, tri šolje vode i 2 vanilijina šečera da prokuhaju. Kada prokuhaju pustiti da vrije 15tak minuta.
Jabuke oguliti i izrendati na najkrupnijoj strani rende.Staviti ih u šerpu, pa posuti sa šoljom šećera i prodinstati.
Maslac i ulje zagrijati u tavi da se otopi.
Pripremiti 12 kora (jufki).
Na radnu površinu staviti prvu koru, poprskati je mješavinom maslaca i ulja ,pa staviti drugu koru i nju isto poprskati tom mješavinom, pa nanijeti dinstane jabuke uz sami rub i urolati. Tako ponoviti dok ne potrosimo kore (jufke) i fil.
Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Vruću jabukovaču zalijevati prohlađenom agdom.
Sastojci:
Jabuka: 1,5 kg
Šečer: 5 šolja
Maslac: 100 grama
Ulja: 5 kašika
Jufke: 500 grama
Vanilin šečer "laganini" : 2
Voda: 3 šolje