AminaHasanovic

Pide

Turske pide na bosanski način pripreme uz Tajna začin.

AminaHasanovic

Pide

Turske pide na bosanski način pripreme uz Tajna začin.

Sastojci:

Tijesto: :

Brašno: 500 g

Germa: 1 kašika

Šećer: 1 kašikica

So: 1 kašikica

Mlijeko: 150 ml

Mlaka voda: 150 ml

Jaje: 1 kom

Ulje: 4 kašike

Fil: :

Mljeveno meso : 500 g

Crveni luk: 1 kom

Dodatci(paprika, sir, gljive): po želji

Priprema:

Tijesto:
 
  Umutiti u 50 ml mlake vode (1/4 čaše) jednu nepunu kašiku germe i jednu kašikicu šećera ili staviti jednu kocku šećera. Pustiti da germa nadođe koju minutu a za to vrijeme pripremiti ostatak sastojaka za tijesto. 
 
U jednu zdjelu staviti 500 g brašna, 1 kašikicu soli, 1 jaje, 4 kašike ulja i 150 ml mlijeka. Zatim dodati smjesu sa germom i postepeno zamjesiti mlakom vodom. ( Otprilike 100-150 ml vode )

Zamjesit tijesto tako da se ne lijepi za ruke i odvaja od zida posude u kojoj zakuhavamo.
Ostaviti tijesto da nadođe dok ne pripremimo fil kojim ćemo puniti pide. 
 
Fil:

500g fasiranog mesa i jednu manju glavicu crvenog luka izdinstati i začiniti sa mješavinom začina Tajna.
Osim mesa možete dodavati razno povrće ili druge dodatke. Ja sam dodala kukuruz (konzervirani), malo paprike svježe i sira trapist. U jedan dio sam dodala i malo gljiva i paradajz sosa. Nakon što razvijete tijesto na jajolike oblike, stavite fil i zamotajte krajeve.

Peći na 200 stepeni 15-20 minuta. 



Prijatno!

Sastojci:

Tijesto: :

Brašno: 500 g

Germa: 1 kašika

Šećer: 1 kašikica

So: 1 kašikica

Mlijeko: 150 ml

Mlaka voda: 150 ml

Jaje: 1 kom

Ulje: 4 kašike

Fil: :

Mljeveno meso : 500 g

Crveni luk: 1 kom

Dodatci(paprika, sir, gljive): po želji

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.