Baklava
Baklava
Sastojci:
Jufke za baklavu : 1 kg
Mljeveni orasi: 900 g
Šećer: 150 g
Maslac: 300 g
Agda: :
Šećer: 900 g
Voda: 900 ml
Limun: 1/2 kom
Priprema:
Priprema:
Pripremiti prvo agdu. Šećer i vodu staviti da kuhaju 15-tak minuta. Nakon toga dodati sok od pola limuna i ostaviti da kuha agda jos 5 minuta. Agdu ostaviti da se hladi a za to vrijeme pripremati baklavu.
U jednu posudu pomješati šećer, mljevene orahe i prezlu. 300 g maslaca/putera istopiti.
Jufke za baklavu isjeći na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći.
Pouljiti dno tepsije i redati tri sloja jufke, premazati svaku posebno prohlađenim maslacem i posuti smjesom sa mljevenim orasima. Zatim svaki naredni put stavljati dvije jufke, premazati maslacem i posuti orasima. Na kraju zavšiti baklavu sa 3 lista jufke s tim da jednu ostavimo po strani.
Baklavu izrezati na željeni oblik i veličinu. Preliti maslacem ukoliko nam je ostalo viška. Zatim prekriti sa jufkom koju smo odvojili.
Peći na 220 stepeni 10-tak minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na 150 stepeni i sušiti baklavu oko 30 minuta. Nakon toga peći još 20-tak minuta na 200 stepeni.
Na kraju skinuti zavšnu jufku i preliti hladnu agdu.
Poklopiti plehom 10-tak minuta baklavu. Nakon toga ostaviti da se potpuno ohladi i posluživati.
Prijatno!
Sastojci:
Jufke za baklavu : 1 kg
Mljeveni orasi: 900 g
Šećer: 150 g
Maslac: 300 g
Agda: :
Šećer: 900 g
Voda: 900 ml
Limun: 1/2 kom