AminaHasanovic

Baklava

AminaHasanovic

Baklava

Sastojci:

Jufke za baklavu : 1 kg

Mljeveni orasi: 900 g

Šećer: 150 g

Maslac: 300 g

Agda: :

Šećer: 900 g

Voda: 900 ml

Limun: 1/2 kom

Priprema:

Priprema: 

Pripremiti prvo agdu. Šećer i vodu staviti da kuhaju 15-tak minuta. Nakon toga dodati sok od pola limuna i ostaviti da kuha agda jos 5 minuta. Agdu ostaviti da se hladi a za to vrijeme pripremati baklavu. 

U jednu posudu pomješati šećer, mljevene orahe i prezlu. 300 g maslaca/putera istopiti.

Jufke za baklavu isjeći na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći.

Pouljiti dno tepsije i redati tri sloja jufke, premazati svaku posebno prohlađenim maslacem i posuti smjesom sa mljevenim orasima. Zatim svaki naredni put stavljati dvije jufke, premazati maslacem i posuti orasima. Na kraju zavšiti baklavu sa 3 lista jufke s tim da jednu ostavimo po strani. 

Baklavu izrezati na željeni oblik i veličinu. Preliti maslacem ukoliko nam je ostalo viška. Zatim prekriti sa jufkom koju smo odvojili. 

Peći na 220 stepeni 10-tak minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na 150 stepeni i sušiti baklavu oko 30 minuta. Nakon toga peći još 20-tak minuta na 200 stepeni. 

Na kraju skinuti zavšnu jufku i preliti hladnu agdu. 

Poklopiti plehom 10-tak minuta baklavu. Nakon toga ostaviti da se potpuno ohladi i posluživati.

Prijatno!

Sastojci:

Jufke za baklavu : 1 kg

Mljeveni orasi: 900 g

Šećer: 150 g

Maslac: 300 g

Agda: :

Šećer: 900 g

Voda: 900 ml

Limun: 1/2 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.