AminaHasanovic
Slanci
Ukusno pecivo sa preljevom
AminaHasanovic
Slanci
Ukusno pecivo sa preljevom
Sastojci:
Brašno: 500 g
So: 1/2 kašikice
Šećer: 1 kašikica
Ulje: 50 ml
Jogurt: 1/2 čaše
Germa: 1 kašika
Topla voda: po potrebi
Preljev: :
Brašno: 3 kašike
So: 1 kašika
Prašak za pecivo: prstohvat
Mlaka voda: po potrebi
Priprema:
Priprema:
Germu rastopiti u malo mlake vode i šećera. U jednu posudu staviti brašno, ulje, jogurt i so te dodati rastopljenu germu i postepeno dodavati mlaku vodu dok ne dobijemo mehko tijesto. Ostaviti tijesto da nadolazi nekih 30 minuta. Nakon toga tijesto podijeliti na 15-tak dijelova pa ih razvući oblikujući slance. Redati u tepsiju pazeći da ostavljemo malo prostora između. Prekriti ih krpom i ostaviti da nadolaze 15 minuta. Zagrijati rernu na 200 stepeni te ih peći na toj temperaturi 10-tak minuta. Za to vrijeme napraviti preljev miješajući brašno, so i trun praška za pecivo te dodavati mlake vode dok ne dobijemo srednje rijetku smjesu. Izvaditi slance i posuti preljev te vratiti u rernu i peći jos malo dok ne dobiju finu rumenu boju.
Uživajte i prijatno!
Germu rastopiti u malo mlake vode i šećera. U jednu posudu staviti brašno, ulje, jogurt i so te dodati rastopljenu germu i postepeno dodavati mlaku vodu dok ne dobijemo mehko tijesto. Ostaviti tijesto da nadolazi nekih 30 minuta. Nakon toga tijesto podijeliti na 15-tak dijelova pa ih razvući oblikujući slance. Redati u tepsiju pazeći da ostavljemo malo prostora između. Prekriti ih krpom i ostaviti da nadolaze 15 minuta. Zagrijati rernu na 200 stepeni te ih peći na toj temperaturi 10-tak minuta. Za to vrijeme napraviti preljev miješajući brašno, so i trun praška za pecivo te dodavati mlake vode dok ne dobijemo srednje rijetku smjesu. Izvaditi slance i posuti preljev te vratiti u rernu i peći jos malo dok ne dobiju finu rumenu boju.
Uživajte i prijatno!
Sastojci:
Brašno: 500 g
So: 1/2 kašikice
Šećer: 1 kašikica
Ulje: 50 ml
Jogurt: 1/2 čaše
Germa: 1 kašika
Topla voda: po potrebi
Preljev: :
Brašno: 3 kašike
So: 1 kašika
Prašak za pecivo: prstohvat
Mlaka voda: po potrebi