AminaHasanovic

Ružice

AminaHasanovic

Ružice

Sastojci:

Mljeveni orasi: 400 g

Prezla: 150 g

Jufke za baklavu: 500 g

Šećer: 400 g

Maslac: 250 g

Agda: :

Šećer: 600 g

Voda: 600 ml

Limun: 1 kom

Priprema:

                                                                     >>Ružice<<

Priprema:

Prvo napraviti agdu od 600 ml vode, 600 g šećera i isjeći jedan limun - kuhati 10-tak minuta i ostaviti je da se ohladi. Maslac staviti da se istopi i procijedit ga kroz što gušću cijedku. Tepsiju premazat malo sa maslacem. U orahe stavit prezlu i šećer te izmješati malo.
Zatim krećete sa pravljenjem rolata za ružice. Količinu jufke prilagodite vašim željama, ukoliko želite manje ružice koristite manji broj jufki. Uzeti jednu jufku i premazati  maslacem i stavite smjese za oraha ravnomjerno po jufki. Zatim svaku sljedeću jufku pomjerite 1 cm niže od prve i ponovite postupak sa filovanjem maslacem i orasima. Kad završite onda urolati sve zajedno jufke u jedan rolat počevši od dijela suprotnog od onog gdje smo pomjerali jufku. Posebno jednu jufku ostaviti i premazati je maslacem u koju urolamo vec napravljeni rolat. Ponoviti postupak i sa drugim rolatom. Režemo dio po dio rolata otprilike debljine oko 1,5 cm i redamo u tepsiju ružice. Ako je ostalo maslaca prelit preko njih.

Peći nekih 60 minuta na 120 stepeni. 
Zaliti vruće ružice sa hladnom agdom.

Ja na kraju uklonim komadiće limuna iz agde dok se još nisu zalijepili za ružice.


Uživajte!!!

Sastojci:

Mljeveni orasi: 400 g

Prezla: 150 g

Jufke za baklavu: 500 g

Šećer: 400 g

Maslac: 250 g

Agda: :

Šećer: 600 g

Voda: 600 ml

Limun: 1 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.