AminaHasanovic
Sarma
Tajna
AminaHasanovic
Sarma
Tajna
Sastojci:
Kupus: 1 glavica
Mljeveno meso (goveđe): 600 g
Riža: 150 g
Tajna začin za šarenu dolmu: 2 kašike
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Crveni luk : 1 glavica
Dodatni začini (so,biber,lovorov list): po želji
Voda: 500 ml
Zaprška: :
Brašno: 2 kašike
Ulje: 1 kašika
Crvena mljevena paprika: 1/2 kašikice
Priprema:
Priprema:
Obariti (Kuhati cijelu glavicu) kupus ukoliko koristite svjež, a samo oprati ukoliko se koristi kiseli kupus za zavijanje sarme. Listove kupusa očistiti odnosno odstaniti deblji dio korjena. U jednu posudu izmiješati 600 g mljevenog mesa, 1 glavicu luka naribanog ili izblendanog, 150 g riže, 1 kašiku Tajna mješavine za šarenu dolmu, 1 kašiku Tajna mješavine začina, 1 kašikicu soli te po želji ostalih začina. Listove kupusa filovati s mesom te umotati. Manje ili oštećene listove kupusa staviti na dno šerpe u kojoj će se kuhati sarma. Zatim redati sarmu u šerpu, preliti sa 500 ml vode i začiniti. Pustiti da se kuha na srednje jakoj vatri 60 minuta. Zapržiti sa malom količinom zaprške: 2 manje kašike brašna, 1 kašika ulja i malo crvene mljevene paprike. Nakon toga kuhati jos 20-tak minuta.
Prijatno!
Obariti (Kuhati cijelu glavicu) kupus ukoliko koristite svjež, a samo oprati ukoliko se koristi kiseli kupus za zavijanje sarme. Listove kupusa očistiti odnosno odstaniti deblji dio korjena. U jednu posudu izmiješati 600 g mljevenog mesa, 1 glavicu luka naribanog ili izblendanog, 150 g riže, 1 kašiku Tajna mješavine za šarenu dolmu, 1 kašiku Tajna mješavine začina, 1 kašikicu soli te po želji ostalih začina. Listove kupusa filovati s mesom te umotati. Manje ili oštećene listove kupusa staviti na dno šerpe u kojoj će se kuhati sarma. Zatim redati sarmu u šerpu, preliti sa 500 ml vode i začiniti. Pustiti da se kuha na srednje jakoj vatri 60 minuta. Zapržiti sa malom količinom zaprške: 2 manje kašike brašna, 1 kašika ulja i malo crvene mljevene paprike. Nakon toga kuhati jos 20-tak minuta.
Prijatno!
Sastojci:
Kupus: 1 glavica
Mljeveno meso (goveđe): 600 g
Riža: 150 g
Tajna začin za šarenu dolmu: 2 kašike
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Crveni luk : 1 glavica
Dodatni začini (so,biber,lovorov list): po želji
Voda: 500 ml
Zaprška: :
Brašno: 2 kašike
Ulje: 1 kašika
Crvena mljevena paprika: 1/2 kašikice