AminaHasanovic

Grah

sa Tajna začinima

AminaHasanovic

Grah

sa Tajna začinima

Sastojci:

Grah (zrno): 500 g

Crveno meso: 200 g

Mrkva: 2-3 komada

Tajna začin za grah: 1/3 pakovanja

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Crveni luk: 1 glavica

Bijeli luk: 1 glavica

Biber, so, lovorov list...: po želji

Zaprška: :

Brašno: 2 kašike

Ulje: 3 kašike

Vispak crvena paprika: 1/2 kašikice

Priprema:

Crveno meso isjećeno na kockice i zrna graha potopiti vodom i kuhati dok grah blago ne nabubri. Nakon toga ga procijediti i staviti u šerpu u kojoj će se kuhat zajedno sa komadićima mesa . Dodati mu izrezani crveni i bijeli luk (ili staviti cijele glavice samo zbog arome pa izvaditi kad bude skuhan), dodati mrkvu, tajnu mješavinu začina, začin za grah, malo soli, bibera, lovorovog lista te vode u zavisnosti koliko želite da grah bude gust. Najbolje malo iznad površine svih sastojaka. Poklopiti šerpu i pustiti da se kuha oko 60 minuta na srednje jakoj vatri. P potrebi dodati još soli, ostalih začina ili vode. Kad je grah skoro skuhan napraviti zapršku. U manju tavicu staviti brašno i ulje te dodati malo crvene mljevene paprike i pržiti oko 5-10 minuta. Zapršku dodati u grah i kuhati još oko 30 minuta dok sva zaprška se ne ukuha u grah.

Prijatno!
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.