Napuhani batak
Tajna
Napuhani batak
Tajna
Sastojci:
Pileći batak sa karabatkom: 500 g
Krompir: 200 g
Maslac: 50 g
Mozzarela sir: 100 g
Tajna začin za piletinu: 1 kašika
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Vispak crvena paprika: 1 kašikica
Ostali začini (so, biber...): po želji
Ulje: 200 ml
Priprema:
Priprema:
Pileće batke i karabatke staviti da se kuhaju 15-tak minuta da bi mogli skinuti meso sa kostiju. Kad se iskuhaju skinuti meso i staviti ga u jednu posudu. Meso je potrebno isjeći što s¨itnice ili rukama razvajati na sitne niti. Male kosti i kožicu baciti a veće kosti od karabatka i batka očistiti i ostaviti po strani.
Krompir oguliti i staviti da se skuha. Dodati mu 50 g maslaca, 1 kašikicu mljevene crvene paprike te malo tajna mješavine začina i napraviti pire smjesu.
U pire smjesu dodati pripremljenu piletinu, Tajna začina za piletinu, malo Tajna mješavine začina, 100 g mozzarela izrendanog sira te po želji ostalih začina. Smjesu ručno miješati da se fino sjedini te je raspodijeliti na dijelove onoliko koliko imamo kostiju od piletine ostavljenih. Uzeti komad sjese i spljosniti po dlanu jedne ruke, u sredinu staviti jednu od kostiju koju smo izvojili te fino oblikovati da liči na batak. Postupak ponoviti dok ne potrošimo smjesu. Tako pripremljene batke pohovati ili samo odmah pržiti na većoj količini ulja u tavi dok fino ne porumene sa svih strana.
Uživajte!
Sastojci:
Pileći batak sa karabatkom: 500 g
Krompir: 200 g
Maslac: 50 g
Mozzarela sir: 100 g
Tajna začin za piletinu: 1 kašika
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Vispak crvena paprika: 1 kašikica
Ostali začini (so, biber...): po želji
Ulje: 200 ml