AminaHasanovic

Napuhani batak

Tajna

AminaHasanovic

Napuhani batak

Tajna

Sastojci:

Pileći batak sa karabatkom: 500 g

Krompir: 200 g

Maslac: 50 g

Mozzarela sir: 100 g

Tajna začin za piletinu: 1 kašika

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Vispak crvena paprika: 1 kašikica

Ostali začini (so, biber...): po želji

Ulje: 200 ml

Priprema:

Pileće batke i karabatke staviti da se kuhaju 15-tak minuta da bi mogli skinuti meso sa kostiju. Kad se iskuhaju skinuti  meso i staviti ga u jednu posudu. Meso je potrebno isjeći što s¨itnice ili rukama razvajati na sitne niti. Male kosti i kožicu baciti a veće kosti od karabatka i batka očistiti i ostaviti po strani. 

Krompir oguliti i staviti da se skuha. Dodati mu 50 g maslaca, 1 kašikicu mljevene crvene paprike te malo tajna mješavine začina i napraviti pire smjesu. 

U pire smjesu dodati pripremljenu piletinu, Tajna začina za piletinu, malo Tajna mješavine začina, 100 g mozzarela izrendanog sira te po želji ostalih začina. Smjesu ručno miješati da se fino sjedini te je raspodijeliti na dijelove onoliko koliko imamo kostiju od piletine ostavljenih. Uzeti komad sjese i spljosniti po dlanu jedne ruke, u sredinu staviti jednu od kostiju koju smo izvojili te fino oblikovati da liči na batak. Postupak ponoviti dok ne potrošimo smjesu. Tako pripremljene batke pohovati ili samo odmah pržiti na većoj količini ulja u tavi dok fino ne porumene sa svih strana. 

Uživajte!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.