AminaHasanovic

Domaće pljeskavice i tarhana čorba

Tajna

AminaHasanovic

Domaće pljeskavice i tarhana čorba

Tajna

Sastojci:

Tarhana čorba: :

Voda: 800 ml

Tajna tarhana čorba: 1 vrećica

Pljeskavice: :

Mljeveno meso: 500 g

Tajna začin za pljeskavice i ćevape: 2 kašike

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Bijeli luk: 1 glavica

Maslinovo ulje: 3 kašike

Ostali začini (biber, so...): po želji

Priprema:

Za Tarhana čorbu Tajna potrebno je staviti oko 800 ml vode da proključa. Dodati sadržaj vrećice u vodu i kuhati 5-10 minuta. Povremeno promješati, skinuti sa vatre te poslužiti. Odlična je kao predjelo uz svaku kombinaciju.

Pljeskavice možete praviti od bilo kojeg mljevenog mesa. Ja sam koristila oko 500 g goveđeg mljevenog mesa. Začinila Tajna začinom za pljeskavice i ćevape, Tajna mješavinom začina, dodala jednu glavicu samljevenog bijelog luka, malo bibera, soli te 3 kašike maslinovog ulja. Zatim sve dobro izmješati i oblikovati pljeskavice po željenoj veličini u obliku loptice. Svaku lopticu raspljeskati te malo pobrašniti da se ne lijepi za ruke. Pržiti na ulju oko 5 minuta sa jedne i druge strane na srednje jakoj temperaturi. 

Uz pljeskavice možete poslužiti razne salate, sosove ili neko povrće. 


Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.