Domaće pljeskavice i tarhana čorba
Tajna
Domaće pljeskavice i tarhana čorba
Tajna
Sastojci:
Tarhana čorba: :
Voda: 800 ml
Tajna tarhana čorba: 1 vrećica
Pljeskavice: :
Mljeveno meso: 500 g
Tajna začin za pljeskavice i ćevape: 2 kašike
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Bijeli luk: 1 glavica
Maslinovo ulje: 3 kašike
Ostali začini (biber, so...): po želji
Priprema:
Priprema:
Za Tarhana čorbu Tajna potrebno je staviti oko 800 ml vode da proključa. Dodati sadržaj vrećice u vodu i kuhati 5-10 minuta. Povremeno promješati, skinuti sa vatre te poslužiti. Odlična je kao predjelo uz svaku kombinaciju.
Pljeskavice možete praviti od bilo kojeg mljevenog mesa. Ja sam koristila oko 500 g goveđeg mljevenog mesa. Začinila Tajna začinom za pljeskavice i ćevape, Tajna mješavinom začina, dodala jednu glavicu samljevenog bijelog luka, malo bibera, soli te 3 kašike maslinovog ulja. Zatim sve dobro izmješati i oblikovati pljeskavice po željenoj veličini u obliku loptice. Svaku lopticu raspljeskati te malo pobrašniti da se ne lijepi za ruke. Pržiti na ulju oko 5 minuta sa jedne i druge strane na srednje jakoj temperaturi.
Uz pljeskavice možete poslužiti razne salate, sosove ili neko povrće.
Sastojci:
Tarhana čorba: :
Voda: 800 ml
Tajna tarhana čorba: 1 vrećica
Pljeskavice: :
Mljeveno meso: 500 g
Tajna začin za pljeskavice i ćevape: 2 kašike
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Bijeli luk: 1 glavica
Maslinovo ulje: 3 kašike
Ostali začini (biber, so...): po želji