BAKLAVA
Baklava je bogata i sočna poslastica. Dolazi nam iz Armenije, kod nas u Bosni i Hercegovini se udomaćila i postala tradicionalna za vrijeme praznika i drugih obilježja.
BAKLAVA
Baklava je bogata i sočna poslastica. Dolazi nam iz Armenije, kod nas u Bosni i Hercegovini se udomaćila i postala tradicionalna za vrijeme praznika i drugih obilježja.
Sastojci:
Orasi: 800 gr
Jufka: 1 kg
Maslac: 250 gr
Šećer: 1 kg
Voda : 900 ml
Priprema:
Priprema:
Orahe istući (usitniti) nije ih potrebno samljeti jer je bolje kad se osjete u baklavi.
Maslac rastopiti
Jufke izrezati u obliku tepsije u kojoj pravimo baklavu. Ostatke jufke iskoristiti.
Tepsiju premazati maslacem. Odvojiti 3 jufke za dno i 3 jufke za završni dio. Prve 3 jufke samo premazati maslacem, pa dodati orahe. Svaku sledeću jufku i ostatke od jufke premzati maslacem i posipati orasima. Zadnje 3 koje smo odvojili samo premazati maslacem.
Prije pečenja baklavu izrezati na željeni oblik.
Peći na 220 stepeni 10 minuta, zatim na 170 stepeni 1h i 20 minuta.
Vrijeme pečenja zavisi i od vaše pećnice
AGDA
1 kg šećera
900 ml vode
Vodu i šećer kuhati 7 do 8 minuta od vremena kad proključa.
Vrelu baklavu zaliti toplom agdom.
Prijatno ❤️
Nove recepte možete pratiti na instagram profilu. ⬇️⬇️⬇️⬇️ cooking_with.amira
https://instagram.com/cooking_with.amira?igshid=1mqcgumofopii
Sastojci:
Orasi: 800 gr
Jufka: 1 kg
Maslac: 250 gr
Šećer: 1 kg
Voda : 900 ml