Amiraa

BAKLAVA

Baklava je bogata i sočna poslastica. Dolazi nam iz Armenije, kod nas u Bosni i Hercegovini se udomaćila i postala tradicionalna za vrijeme praznika i drugih obilježja.

Amiraa

BAKLAVA

Baklava je bogata i sočna poslastica. Dolazi nam iz Armenije, kod nas u Bosni i Hercegovini se udomaćila i postala tradicionalna za vrijeme praznika i drugih obilježja.

Sastojci:

Orasi: 800 gr

Jufka: 1 kg

Maslac: 250 gr

Šećer: 1 kg

Voda : 900 ml

Priprema:

Orahe istući (usitniti) nije ih potrebno samljeti jer je bolje kad se osjete u baklavi.

Maslac rastopiti 

Jufke izrezati u obliku tepsije u kojoj pravimo baklavu. Ostatke jufke iskoristiti. 

Tepsiju premazati maslacem. Odvojiti 3 jufke za dno i 3 jufke za završni dio. Prve 3 jufke samo premazati maslacem, pa dodati orahe. Svaku sledeću jufku i ostatke od jufke premzati maslacem i posipati orasima. Zadnje 3 koje smo odvojili samo premazati maslacem. 

Prije pečenja baklavu izrezati na željeni oblik. 

Peći na 220 stepeni 10 minuta, zatim na 170 stepeni 1h i 20 minuta.

Vrijeme pečenja zavisi i od vaše pećnice

AGDA

        1 kg šećera

        900 ml vode

Vodu i šećer kuhati 7 do 8 minuta od vremena kad proključa.

Vrelu baklavu zaliti toplom agdom. 

Prijatno ❤️

Nove recepte možete pratiti na instagram profilu. ⬇️⬇️⬇️⬇️ cooking_with.amira 

https://instagram.com/cooking_with.amira?igshid=1mqcgumofopii

 

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.