AminaHasanovic

Burek sa Tajnom

Od goveđeg mljevenog mesa

AminaHasanovic

Burek sa Tajnom

Od goveđeg mljevenog mesa

Sastojci:

Tijesto: :

Brašno: 500 g

So: 1/2 kašikice

Ulje: 50 ml

Mlaka voda: 300 ml

Fil: :

Goveđe mljeveno meso: 500 g

Crveni luk: 1 kom

Ulje ili voda: 1 šoljica

Tajna mješavina začina: 1 kašika

Tajna začin za burek: 1 kašika

Ostali začini (biber, so...): po želji

Dodatno: :

Maslac: 100 g

So: 1/2 kašikice

Ključala voda: 200 ml

Priprema:

Tijesto zamjesite na način da prvo stavite u posudu brašno, so i ulje a onda koliko vam bude potrebno dodajite pomalo mlake vode dok ne dobijete srednje tvrdu smjesu koja se fino oblikuje da se ne lijepi za posudu i glatke je strukture. Takvo tijesto pustiti da odstoji nekih 20-tak minuta. Zatim ga raspodijeliti na 2-3 jednaka dijela u zavisnosti kolika je površina na kojoj će se tijesto razvijati. Namladiti (mijesit) svaki od dijelova, malo spljosniti rukom te ostaviti u nauljenu tepsiju. Okrenuti jufkice na ulju da budu s obe strane nauljene te ih ostaviti 10 minuta da odstoje. Nakon toga razvući jufku da bude što tanja i filovati smjesom od mesa.
 
Smjesu od mesa pripremiti na način da u mljeveno meso dodamo sitno nasjeckan ili izblendiran luk, pripremljenu smjesu Tajna začina za burek, Mješavinu začina tajna, malo bibera i soli te ulja ili vode u zavisnosti koliko želite da vam bude mehka smjesa. U sastojcima sam navela koliko ja otprilike stavljam.

Na jufku redati fil, urolati te slagati u tepsiju praveći krugove. Peći na 180-200 stepeni 30 min.

Kada je burek ispećen preliti ga sa 200 ml ključale vode te vratiti u rernu par minuta. Za to vrijeme rastopiti malo maslaca i soli te na kraju preliti po ispećenom bureku.


Uživajte!
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.