AminaHasanovic
Burek sa Tajnom
Od goveđeg mljevenog mesa
AminaHasanovic
Burek sa Tajnom
Od goveđeg mljevenog mesa
Sastojci:
Tijesto: :
Brašno: 500 g
So: 1/2 kašikice
Ulje: 50 ml
Mlaka voda: 300 ml
Fil: :
Goveđe mljeveno meso: 500 g
Crveni luk: 1 kom
Ulje ili voda: 1 šoljica
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Tajna začin za burek: 1 kašika
Ostali začini (biber, so...): po želji
Dodatno: :
Maslac: 100 g
So: 1/2 kašikice
Ključala voda: 200 ml
Priprema:
Priprema:
Tijesto zamjesite na način da prvo stavite u posudu brašno, so i ulje a onda koliko vam bude potrebno dodajite pomalo mlake vode dok ne dobijete srednje tvrdu smjesu koja se fino oblikuje da se ne lijepi za posudu i glatke je strukture. Takvo tijesto pustiti da odstoji nekih 20-tak minuta. Zatim ga raspodijeliti na 2-3 jednaka dijela u zavisnosti kolika je površina na kojoj će se tijesto razvijati. Namladiti (mijesit) svaki od dijelova, malo spljosniti rukom te ostaviti u nauljenu tepsiju. Okrenuti jufkice na ulju da budu s obe strane nauljene te ih ostaviti 10 minuta da odstoje. Nakon toga razvući jufku da bude što tanja i filovati smjesom od mesa.
Tijesto zamjesite na način da prvo stavite u posudu brašno, so i ulje a onda koliko vam bude potrebno dodajite pomalo mlake vode dok ne dobijete srednje tvrdu smjesu koja se fino oblikuje da se ne lijepi za posudu i glatke je strukture. Takvo tijesto pustiti da odstoji nekih 20-tak minuta. Zatim ga raspodijeliti na 2-3 jednaka dijela u zavisnosti kolika je površina na kojoj će se tijesto razvijati. Namladiti (mijesit) svaki od dijelova, malo spljosniti rukom te ostaviti u nauljenu tepsiju. Okrenuti jufkice na ulju da budu s obe strane nauljene te ih ostaviti 10 minuta da odstoje. Nakon toga razvući jufku da bude što tanja i filovati smjesom od mesa.
Smjesu od mesa pripremiti na način da u mljeveno meso dodamo sitno nasjeckan ili izblendiran luk, pripremljenu smjesu Tajna začina za burek, Mješavinu začina tajna, malo bibera i soli te ulja ili vode u zavisnosti koliko želite da vam bude mehka smjesa. U sastojcima sam navela koliko ja otprilike stavljam.
Na jufku redati fil, urolati te slagati u tepsiju praveći krugove. Peći na 180-200 stepeni 30 min.
Kada je burek ispećen preliti ga sa 200 ml ključale vode te vratiti u rernu par minuta. Za to vrijeme rastopiti malo maslaca i soli te na kraju preliti po ispećenom bureku.
Uživajte!
Na jufku redati fil, urolati te slagati u tepsiju praveći krugove. Peći na 180-200 stepeni 30 min.
Kada je burek ispećen preliti ga sa 200 ml ključale vode te vratiti u rernu par minuta. Za to vrijeme rastopiti malo maslaca i soli te na kraju preliti po ispećenom bureku.
Uživajte!
Sastojci:
Tijesto: :
Brašno: 500 g
So: 1/2 kašikice
Ulje: 50 ml
Mlaka voda: 300 ml
Fil: :
Goveđe mljeveno meso: 500 g
Crveni luk: 1 kom
Ulje ili voda: 1 šoljica
Tajna mješavina začina: 1 kašika
Tajna začin za burek: 1 kašika
Ostali začini (biber, so...): po želji
Dodatno: :
Maslac: 100 g
So: 1/2 kašikice
Ključala voda: 200 ml