Pšenišna ( crna ) maslenica i piletina
Pšenišna ( crna ) maslenica i piletina
Sastojci:
Piletina: 1 kg
Brašno : 600gr
Vispak Tajna piletina: 1 komad
Ulje: 100 ml
Maslac: 200gr
Kajmak: 200 gr
Priprema:
Kada god odlučim da pravim pitu, nekako bih najradije uvijek pravila psenisnu maslanicu. Pa uz to dodat piletinu i bude bolje nego kakvo pečenje. To me i nekako podsjeti na ramazan i sehure.
Za pitu potrebno oko 500 gr pšenišnog crnog brašna,najbolje domaće koje je samljeveno na mlinu i 100 gr brašna tip 500, malo soli i oko 400ml vode. Potkuham jufku, malo pouljim i da odstoji oko 2 sata. Kada jufku razvucem, za preliv koristim maslac i domaći kajmak. Poslije slaganja,i kada bude pečena, polijem sa vrućom vodom koju sam pomijesala sa malo ulja i soli. Vratim u sporet još par minuta i to je to. A piletinu mariniram sa Vispak Tajnom za piletinu i samu je ispecem ali ne previše jer volim da bude safta. Onda sve to stavim na pitu i uživam u okusu naše bosanske hrane.
Sastojci:
Piletina: 1 kg
Brašno : 600gr
Vispak Tajna piletina: 1 komad
Ulje: 100 ml
Maslac: 200gr
Kajmak: 200 gr