Adnaoo

Domaće kifle

Adnaoo

Domaće kifle

Sastojci:

Mlijeko: 250 ml

Suhi kvasac: 7gr

Šećer: 1kašičica

Ulje: 100 ml

Jaje: 1 kom

Bjelanjak: 1 kom

So: 2 kašičice

Brašno: Cca 500 gr

Priprema:

U zdjelu stavimo jedan suhi kvasac, malo šećera, 250 ml toplog mlijeka i ostavimo da odstoji oko 15 minuta. Kada je germa nadošla dodamo 100 ml ulja, jedno cijelo jaje i jedno bjelance i 2 kašičice soli. Lagano dodavati oko 500 grama brašna i umutiti tijesto.

Napomena: tijesto bude tvrđe. Nauljiti i ostaviti da nadolazi da udvostruči veličinu. 

Kada je nadošlo tijesto, razdvajati na kuglice veličine breskve, premijesiti i svako nauljiti pomalo. Ostaviti da odstoje oko 15 minuta da bi se lakše razvukle. 

Razvlačimo svaku kuglicu u oval i rolamo. Redamo u tesiju na pek papir i pravimo mali razmak između kifli. Premažemo žumancetom u kojeg dodamo 2 kašike mlijeka. Pospemo susamom i ostavimo oko 20 minuta do pola sata. 

Pečemo na 200° oko 20 do 30 minuta dok lijepo ne porumene. 

Sastojci:

Mlijeko: 250 ml

Suhi kvasac: 7gr

Šećer: 1kašičica

Ulje: 100 ml

Jaje: 1 kom

Bjelanjak: 1 kom

So: 2 kašičice

Brašno: Cca 500 gr

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.