Domaće kifle
Domaće kifle
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Suhi kvasac: 7gr
Šećer: 1kašičica
Ulje: 100 ml
Jaje: 1 kom
Bjelanjak: 1 kom
So: 2 kašičice
Brašno: Cca 500 gr
Priprema:
U zdjelu stavimo jedan suhi kvasac, malo šećera, 250 ml toplog mlijeka i ostavimo da odstoji oko 15 minuta. Kada je germa nadošla dodamo 100 ml ulja, jedno cijelo jaje i jedno bjelance i 2 kašičice soli. Lagano dodavati oko 500 grama brašna i umutiti tijesto.
Napomena: tijesto bude tvrđe. Nauljiti i ostaviti da nadolazi da udvostruči veličinu.
Kada je nadošlo tijesto, razdvajati na kuglice veličine breskve, premijesiti i svako nauljiti pomalo. Ostaviti da odstoje oko 15 minuta da bi se lakše razvukle.
Razvlačimo svaku kuglicu u oval i rolamo. Redamo u tesiju na pek papir i pravimo mali razmak između kifli. Premažemo žumancetom u kojeg dodamo 2 kašike mlijeka. Pospemo susamom i ostavimo oko 20 minuta do pola sata.
Pečemo na 200° oko 20 do 30 minuta dok lijepo ne porumene.
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Suhi kvasac: 7gr
Šećer: 1kašičica
Ulje: 100 ml
Jaje: 1 kom
Bjelanjak: 1 kom
So: 2 kašičice
Brašno: Cca 500 gr