Jaffa torta
Jaffa torta
Sastojci:
Bjelanjak: 6komada
Brašno : 7 kašika
Šećer: 7 kašika
Prašak za pecivo: 1 komad
Kakao: 2-3 kašike
Puding (čokolada, naranča): 2 komada
Maslac: 100 grama
Želatina: 2 komada
Jaffa: 3 pakovanja
Sok od naranče ili čokoladno mlijeko : 1 komad
Orasi: 2 kašike
Laganini šlag krema : 1 komad
Slatko vrhnje: 100 ml
Mlijeko: 1 l
Priprema:
U zdjelu za mućenje dodamo 6 bjelanjaka i mutimo čvrsti snijeg i polagano dodamo 7 kašika šećera dok se u potpunosti ne otope. Zatim dodajemo brašno, kakao i prašak za pecivo i miješamo spatulom. Možete dodati par kašika sitno sjeckanih oraha ili komadiće čokolade po izboru.
Ukoliko pravite ovu mjeru, kalup je 24 cm i onda gotovu koru prerežete na pola. Ili popolovite mjere i pravite 2x.
Kora se peče oko 180° nekih 15 do 20 minuta zavisno od rerne. Čačkalicom probodete koru da vidite da li je gotova. Suha čačkalica - gotova kora.
U zdjelu na platu stavimo 800 ml mlijeka i kuhamo do vrenja. U zdjelicu umutimo 1 puding od čokolade i 1 od naranče i dodajemo u vrelo mlijeko. Mutimo dok ne bude gotovo. Dodamo 100 gr maslaca sobne temperature i želatin koji pripremate po uputstvu sa kesice. Popolovimo fil i dodamo u drugu polovicu umućenih 100 ml slatkog vrhnja.
Redamo na sljedeći način:
Kora
Jaffa (natopljena u mlijeku ili u soku od naranče)
Crni fil
Kora
Jaffa (natopljena u mlijeku ili u soku od naranče)
Svijetli fil i usput ja premažem cijelu tortu jer njega izađe malo više. U frižider ostaviti najbolje preko noći i sutradan umutiti Laganini šlag kremu po uputstvu sa kesice i dekorisati tortu.
Sastojci:
Bjelanjak: 6komada
Brašno : 7 kašika
Šećer: 7 kašika
Prašak za pecivo: 1 komad
Kakao: 2-3 kašike
Puding (čokolada, naranča): 2 komada
Maslac: 100 grama
Želatina: 2 komada
Jaffa: 3 pakovanja
Sok od naranče ili čokoladno mlijeko : 1 komad
Orasi: 2 kašike
Laganini šlag krema : 1 komad
Slatko vrhnje: 100 ml
Mlijeko: 1 l