Elvira

Baklava

Tradicionalna bosanska baklava

Elvira

Baklava

Tradicionalna bosanska baklava

Sastojci:

1kg oraha, 1kg jufke za baklavu, 500 gr maslaca, 1l vode, par kriški limuna 1,5 kg šećera: 50 osoba

Priprema:

Samljeti orahe, staviti 5 kašika šećera i sve dobro izmiješati. Jufku izrezati u veličini tepsije u kojoj će se baklava peći. Odsječeni višak jufke ostaviti i redati isto kao i čitave listove. Staviti 3 lista jufke u tepsiju, zatim posuti orasima, ponovo 3 lista jufke pa posuti orasima i tako do kraja dok se svi sastojci ne potroše. Na kraju ostaviti 4lista jufke, svaki posipati rastopljenim maslacem sem zadnjeg. Baklavu izrezati na željenu veličinu, ugrijati dobro maslac i skinuti pjenu sa njega, zatim vrelim maslacem zaliti cijelu baklavu. Peći na 250 stepeni 15 min i onda smanjiti temperaturu na 150 i sušiti još 90 min. Gotovu baklavu zaliti agdom u par navrata, sačekati par minuta da baklava upije predhodnu agdu koju ste stavili. 

Sastojci:

1kg oraha, 1kg jufke za baklavu, 500 gr maslaca, 1l vode, par kriški limuna 1,5 kg šećera: 50 osoba

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.