AminaHasanovic

Turske kape

(Turbani)

AminaHasanovic

Turske kape

(Turbani)

Sastojci:

Za tijesto: :

Jaja: 2 kom

Ulje: 2 šoljice

Toplo mlijeko: 2 šoljice

Šećer: 2 kašike

Germa: 1 kašika

Brašno: po potrebi

Dodatak bijelom dijelu: :

Kokos: 2 kašike

dodatak crnom dijelu: :

Kakao: 2 kašike

Agda: :

Voda: 3,5 čaše

Šećer: 3 čaše

Priprema:

Redom sve sastojke sjediniti : jaja, ulje, toplo mlijeko, šećer, germa i sačekati 5 minuta. Zatim sa brašnom zakuhati srednje tvrdo dok se tijesto fino ne krene odvajat od posude. Navedenu smjesu raspodijeliti na 2 jednaka dijela. U jedan dio staviti 2 kašike kokosa a u drugi dio 2 kašike kakaa i odvojeno dobro izgnjaviti rukom. Ostaviti smjese da odstoje 45 min zatim ih podijeliti na 15-tak jednakih okruglih dijelova od bijelog i 15-tak od crnog dijela. razvaljati svaku lopticu kao olovka da dobije oblik i uvrnuti zajedno jedan bijeli i jedan crni dio. Ispeći toliko da fino porumene( na 200 stepeni otprilike 15-20 min). Za to vrijeme napraviti agdu kuhajuci 10 tak minuta 3,5 čaše (od 200 ml) vode i 3 čaše šećera. Zaliti mlaku agdu preko mlakih turbana. Sačakajte da se potpuno ohladi i upije agdu.

Uživajte!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.