semir551

Domaci bijeli hljeb

Njabolji hljeb

semir551

Domaci bijeli hljeb

Njabolji hljeb

Sastojci:

500 gr brašna za dizano tijesto (ja koristim brašno TIP 400 Čakovečkih mlinova): -

1 vrećica suhog kvasca: -

1 jušna žlica šećera (kristal): -

1 kavena žličica soli: --

1 žumanjak: -

350 ml mlake vode: -

Priprema:

U brašno (ja za bijeli hljeb koristim isključivo brašno za dizana tijesta...!!!) umješajte redom: kvasac, šećer, sol.

Dodajte žumanjak sobne temperature i miješajući žlicom, dolijevajte vodu.

Ja tijesto mijesim polu-profesionalnim mikserom sa spiralnim nastavkom 12-15 minuta na najvećoj brzini. Ako mijesite ručno, vjerojatno će vam trebati puno više vremena.

Tijesto je jako mekano i blago se lijepi za stijenke posude čak i kad je dobro umiješeno, ali tako treba biti pa se ne uzrujavajte.

NE DODAVATI VIŠE BRAŠNA...!!!Kada tijesto zamijesite, ostavite ga u posudi u kojoj ste ga mijesili, prekrijte ga čistom i suhom krpom i ostavite da se diže 90 minuta.

Kada se tijesto utrostručilo, prebacite ga na škrto pobrašnjenu površinu (dovoljna su dva-tri prstohvata brašna), premijesite ga toliko da pokupite to pobrašnjeno brašno i oblikujte štrucu koju pažljivo prenesite u kalup obložen papirom za pečenje (možete oštrim nožem zarezati gornju stranu par puta, ali i ne morate) i ostavite ponovo na toplom da se diže još 45 minuta.

Moj kalup je dimenzija gornjeg ruba 35 x 11 cm.

Papir za pečenje ostavite da strši 5-6 cm iznad gornjeg ruba, jer se tijesto prilično digne pa da vam ne iscuri iz posude....

Sada već možete uključiti pećnicu da se na vrijeme zagrije na maksimalnih 250 stupnjeva Celzijevih, uključenog ventilatora.

Možete u pećnicu staviti i posudu s vodom ispod rešetke, ali i ne morate.

Kada je tijesto po drugi puta utrostručilo volumen dobro ga poškropite vodom i odmah stavite peći na 250 stupnjeva Celzijevih 9-10 minuta.

 Nakon 9-10 minuta, temperaturu pećnice smanjite na 200 stupnjeva i nastavite peći još 30 minuta. Ukoliko vam se čini da korica previše tamni, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva.

Pećnicu za vrijeme pečenja NE OTVARATI...!!!

 

Hljeb je pečen nakon ukupno 40 minuta. Izvadite ga iz pećnice i istresite iz kalupa. NEMOJTE ga pečenog škropiti vodom niti premazivati koječime, jer nije potrebno. Korica je tanka, hrskava, prekrasne zlatno-žute boje i svježina hljeba će duže trajati ukoliko ga samo zamotate u čistu, suhu krpu i ostavite da se hladi, najbolje na nekakvu povišenu rešetku.

Kad se hljeb ohladi, vjerojatno će te ga vrlo brzo pojesti, ali ako treba stajati, držite ga u plastičnoj vrećici.

 

Hljeb ima dugu trajnost. Ako mi se dogodi da ostane, traje i do tjedan dana. Mirisa kvasca uopće nema. Sredina hljeba je mekana i nije "gumena", a korica... Ma šta pričam... Isprobajte...

Sastojci:

500 gr brašna za dizano tijesto (ja koristim brašno TIP 400 Čakovečkih mlinova): -

1 vrećica suhog kvasca: -

1 jušna žlica šećera (kristal): -

1 kavena žličica soli: --

1 žumanjak: -

350 ml mlake vode: -

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.