AminaHasanovic

Kupusna kalja

AminaHasanovic

Kupusna kalja

Sastojci:

Meso (teletina, junetina, bravetina): 500 grama

Kupus : 1 komad

Ajvar: 1 kašika

Vispak crvena paprika: 1 kašikica

Tajna mješavina začina: 2 kašike

So: 1 kašikica

Voda i ulje: po potrebi

Za pripremu ove kupusne kalje koristila sam teletinu i mladi kupus pa je vrijeme pripreme jela kraće.
Meso sam izrezala na manje kockice, začinila malo i propržila u tavi 10-tak minuta. (Osim mesa uz kupus se može dodati luk i mrkva koji se takođe trebaju malo propržit, ovaj put ja ih nisam koristila)
Veću glavicu mladog kupusa sam izrezala na šest odprilike jednakih komada.
U jednu šerpu u kojoj ću kuhati kalju dodavala sam komade kupusa i preprženog mesa. Preko toga stavila sam malo soli, crvene paprike, ajvara, tajna mješavine začina trun bibera, malo ulja  i sve prelila sa vodom toliko da do pola potopi kupus i meso. Sve zajedno pustiti da ključa oko 30 min na jakoj temperaturi a onda još toliko na laganoj vatri da pomalo kuha. Po potrebi dodati još malo vode i začina. 

Prijatno!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.