Kupusna kalja
Kupusna kalja
Sastojci:
Meso (teletina, junetina, bravetina): 500 grama
Kupus : 1 komad
Ajvar: 1 kašika
Vispak crvena paprika: 1 kašikica
Tajna mješavina začina: 2 kašike
So: 1 kašikica
Voda i ulje: po potrebi
Priprema:
Za pripremu ove kupusne kalje koristila sam teletinu i mladi kupus pa je vrijeme pripreme jela kraće.
Meso sam izrezala na manje kockice, začinila malo i propržila u tavi 10-tak minuta. (Osim mesa uz kupus se može dodati luk i mrkva koji se takođe trebaju malo propržit, ovaj put ja ih nisam koristila)
Veću glavicu mladog kupusa sam izrezala na šest odprilike jednakih komada.
U jednu šerpu u kojoj ću kuhati kalju dodavala sam komade kupusa i preprženog mesa. Preko toga stavila sam malo soli, crvene paprike, ajvara, tajna mješavine začina trun bibera, malo ulja i sve prelila sa vodom toliko da do pola potopi kupus i meso. Sve zajedno pustiti da ključa oko 30 min na jakoj temperaturi a onda još toliko na laganoj vatri da pomalo kuha. Po potrebi dodati još malo vode i začina.
Prijatno!
Sastojci:
Meso (teletina, junetina, bravetina): 500 grama
Kupus : 1 komad
Ajvar: 1 kašika
Vispak crvena paprika: 1 kašikica
Tajna mješavina začina: 2 kašike
So: 1 kašikica
Voda i ulje: po potrebi