tajnakuhinje

Maslenica i pile

Neobično, ali veoma ukusno tradicionalno bosansko jelo.

tajnakuhinje

Maslenica i pile

Neobično, ali veoma ukusno tradicionalno bosansko jelo.

Sastojci:

Pile cijelo: 1kg

Jufka zapečene ili suha: 500g

Tajna začin Vispak: 3 kašike

Mrkva: 1kom

Celer korijen: 100g

Peršun korijen: 50g

Luk crveni: 1 glavica

Luk bijeli: 3 češnja

Sol: 2 kašikice

Biber Vispak: 1 kašikica

Priprema:

Pile isjeći na komade, pa skuhati sa korjenastim povrćem. Zapečenu jufku namakati  u temeljac od piletine i redati u tepsiju red jufke red piletine. Na kraju zaliti pitu sa preostalim temeljcom i peći oko 30 minuta na srednje jakoj vatri da se sastojci sjedine.

Po želji pile ostaviti cijelo i staviti na vrh pite, a sve ostalo ostaje isto, namakanje i redanje jufke i zalijevanje sa temeljcom.

Može se koristiti i jufka koja se priprema na licu mjesta i suši se na zraku.

Sastojci:

Pile cijelo: 1kg

Jufka zapečene ili suha: 500g

Tajna začin Vispak: 3 kašike

Mrkva: 1kom

Celer korijen: 100g

Peršun korijen: 50g

Luk crveni: 1 glavica

Luk bijeli: 3 češnja

Sol: 2 kašikice

Biber Vispak: 1 kašikica

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.