AminaHasanovic

Rizi-Bizi

Tajna

AminaHasanovic

Rizi-Bizi

Tajna

Sastojci:

Riža: 1 čaša

Grašak: 150 g

Mrkva: 2 kom

Luk: 1 kom

Kurkuma: 1 kašikica

Tajna mješavina začina: 2 kašike

So: 1 kašikica

Voda: Po potrebi

Priprema:

U jednu šerpu izdinstati manju glavicu crvenog luka sitno izrezanog a zatim mu dodati grašak i sitno izrezanu mrkvu. Sve zajedno povremeno mješati na laganoj temperaturi par minuta. Dodati mješavinu začina tajna i preliti vodom toliko da potopimo povrće, a onda kuhati 15-tak minuta. Nakon tog vremena dadati količinu rižu koju želite. Ja stavljam otprilike jednu čašu (od 250 ml)  riže, 2 čaše vode i kašikicu kurkume. Na laganoj vatri 20 min kuhamo dok riža ne nabubri. Kad vidimo da je riža omekšala dodati kašikicu soli, (ukoliko je riža prije upila vodu dodati pola čaše još vode) zatim poklopiti šerpu i ostaviti po strani 10 tak min da riža upije višak vode.
Rizi-Bizi možete služiti kao prilog uz različite gulaše, mesne obroke i sl.

Uživajte!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.