AminaHasanovic

Turski mokri kolač

AminaHasanovic

Turski mokri kolač

Sastojci:

Jaje: 4 kom

Šećer: 400 g

Mlijeko: 600 ml

Ulje: 200 ml

Kakao: 4 kašike

Laganini vanilin šećer : 1 kom

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Brašno: 2 čaše

Mliječna čokolada: 80 g

Priprema:

Izmiksati 4 jaja sa 300 g šećera pa dodati 200 ml mlijeka, 100 ml ulja, 1 kašiku kakaoa, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Sve fino sjediniti i sipati u uljem podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Za to vrijeme napraviti preljev kuhajući 5 minuta: 400 ml mlijeka, 100 g šećera, 100 ml ulja, 3 kašike kakaoa i 80 g mliječne čokolade. Nakon sto je kora gotova i malo se prohladila isjeći na kocke i preliti toplim preljevom. Ostaviti da se kolač ohladi i dovoljno upije preljev.

Napomena: Da bi vam kora bolje upila preljev prije rezanja okrenite je na suprotnu stranu od one na kojoj se pekla. 

Prijatno!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.