AminaHasanovic

Baklava trouglići

AminaHasanovic

Baklava trouglići

Sastojci:

Jufke za baklavu: 1 pakovanje

Maslac (za premazivanje): 100 g

Fil: :

Maslac: 100 g

Mljeveni orasi: 200 g

Suhe grožđice: 100 g

Šećer u prahu: 2 kašike

Agda: :

Šećer: 4 šolje

Voda: 4 šolje

             Postupak za pravljenje se ponavlja više puta, dok ne potrošite potrebne jufke. Jednu jufku za baklavu postaviti na ravnu površinu i premazati je maslacem. Drugu jufku staviti preko nje , premazati je takođe malo maslacem a nakon toga rezati jufke na trakice od 5 cm otprilike. Na početak svake trakice stavljati fil prethodno pripremljen i motat počevši od jednog čoška trakice i prevrtati do kraja tako da dobijemo trouglasti oblik. Fil pravite mješajući 200 g mljevenih oraha, 100 g grožđica, 2 kašike šećera u prahu i 100 g maslaca. Redati ih u tepsiju i premazati ponovo maslacem preko njih. Peći na 180-200 stepeni otprilike 20 minuta. Za to vrijeme kratko kuhati agdu sa 4 šolje šećera i 4 šolje vode. Kad se ispeće sačekati 5 minuta i zaliti prethodno pripremljenom agdom. Na kraju preklopiti nekom tepsijom ili folijom i sačekati da se ohladi.


Prijatno!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.