Mantije
Mantije
Sastojci:
Jufke: ;
brasna: 1 kg.
ulja: 2-3 kasike
soli: malo
voda: mlaka
Fi: ;
mljevenog mesa: 1 kg.
luka: 3-4 glavice
soli i bibera: malo
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
Tajna- mijesavina za burek: 1 pakovanje
tople vode: 100 ml.
ulja: malo
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka zamjesit tijesto.
Tijesto istrest na pobrasnjenu povrsinu,podijelit na dva dijela primjesit (oblikovat u loptu).
Tijesto namazat uljom,prekrit celofanom ili zamotat u vrecice i ostavit da odmara bar 20 minuta.
Dok tijesto odmara pripremite fil:
Luk isjeckat na kockice i dodat mesu.
Tajna mijesavinu za burek izmutite u 100 ml. tople vode,pustite da odstoji 5 minuta pa dodajte mesu.
Dodajte i Tajna zacin dodatak jelima,so ,biber i malo ulja pa sve to promijesajte.
Razvit tijesto do poa stola,nauljit i pustit da odstoji. tijesto razvlacit rukama ,sto tanje to bolje.
Stavite fil uz rub tijesta oko 2-3 prsta sirine smotajte-zaroajte kao i svaku drugu pitu sto motate.
Masnim prstima kidat komade oko 2-3 cm.obi strane smotat tako da dobijete oblik loptice i redat u nauljenu tepsiju.
Kad ste popunile tepsiju ,mantije poprscite uljom pecite na 200 C dok mantije ne dobiju finu boju.
Gotove mantije poprskat mlakom vodom ,prekrit foliom i vratit u pec na 2-3 minute.
Ako hocete napravite smijesu jogurta i bijelog luka pa prelite preko mantija,ja nisam jer moji vise vole casu kefira uz njih nego da ih prelijem.
Sastojci:
Jufke: ;
brasna: 1 kg.
ulja: 2-3 kasike
soli: malo
voda: mlaka
Fi: ;
mljevenog mesa: 1 kg.
luka: 3-4 glavice
soli i bibera: malo
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
Tajna- mijesavina za burek: 1 pakovanje
tople vode: 100 ml.
ulja: malo