Hurmašice sa čokoladom
Tradicionalna bosanska poslastica
Hurmašice sa čokoladom
Tradicionalna bosanska poslastica
Sastojci:
Jaje : 2 kom
Šećer : 8,5 šoljica
Margarin : 130 g
Laganini prašak za pecivo : 1 kom
Lananini vanilin šećer: 1 kom
Limun : 1 kom
Čokolada : 100 g
Orasi (ili kokos): 3-5 kašika
Voda : 8 šoljica
Brašno : po potrebi
Priprema:
Priprema:
Tijesto za hurmašice: Staviti u zdjelu jedno cijelo jaje, jedno bjelance i pola šoljice šećera zatim mutiti dok se ne zgusne smjesa pa dodati 130 g istopljenog margarina. U tu smesu naribati koricu jednog limuna i dodati jedan prašak za pecivo. Nakon toga dodavati polahko brašna dok se smjesa ne krene odvajat od zdjele, tad znamo da je dovoljno tvrda. Ukoliko pretjerate sa brašnom nećete moći uvaljat u fil jer će se raspadat.
Fil sa čokoladom: Čokoladu otopiti na pari i dodavati joj oraha (ili kososa) dok smjesa ne bude dovoljno čvrsta da možemo puniti hurmašice.
Uzimati po malo tijesta, rastanjiti u obliku pravougaonika, u sredinu staviti malo smjese za čokoladu a zatim sastaviti krajeve i oblikovati hurmašicu. Pripremljene hurmašice peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. Za to vrijeme napraviti agdu od 8 šoljica šećera i 8 vode, dodati ostatak limuna i jedan vanilin šećer. Zaliti agdom hurmašice nakon par minuta od pečenja i sačekati da se ohlade.
Prijatno!
Sastojci:
Jaje : 2 kom
Šećer : 8,5 šoljica
Margarin : 130 g
Laganini prašak za pecivo : 1 kom
Lananini vanilin šećer: 1 kom
Limun : 1 kom
Čokolada : 100 g
Orasi (ili kokos): 3-5 kašika
Voda : 8 šoljica
Brašno : po potrebi