Pita sa jabukama ( jabukovaca )
Pita sa jabukama ( jabukovaca )
Sastojci:
Tijesto: ;
brasna: 500 gr.
jaja: 2
ulja: pola male soljice
soli: prstohvat
mlake vode: oko 250 ml.
Fil: ;
kisele jabuke: oko 2 kg.
secera: 1 solja od 250 ml.
vanillin secera Vispak-Laganini: 2
cimeta I koricu limuna: malo
otopljenog putera za prskanje jufke: 200 gr.
Agda: ;
secera: 300 gr.
vode: 300ml.
Priprema:
U vecu posudu prosijat brasno,dodat so,ulje I jaja pa zamjesit mlakom vodom.
Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu fino primjesite,oblikujte u loptu pa podjelite na dva dijela.
Fino oblikujte oba dijela tijesta,masnim dlanom namazite po vrhu I prekrite celofanom.
Pustite da tijesto odmori oko 1 sat.
Razvite oklagijomkoliko mozete pa razvucite rukama sto tanje to bolje.
Tijesto pustite da odstoji bar 15 minuta da se malo prosusi.
Naj bolje da razvijete oba tijesta I dok se jufke suse vi pripremite fil.
Izrendajte jabuke,dodajte im secer,vanillin secer,cimet I koricu limuna pa izmjesajte.
Prosusenu jufku poprscite otopljenim puterom,rsporedite jabuke uz ivicu pa labavo zarolajte.
Zamotanu jufku sijecite na komade velicine tepsije,poprscite puterom I pecite 10 minuta na 200 C pa smanjite na 180C I pecite jos oko 35 minuta.
Dok se pita pece skuhajte agdu I maknite sa peci da se prohladi.
Gotovu jabukvacu maknite iz peci,pustite bar 5 minuta da odstoji pa zalite prohladjenom agdom.
Nemojte previse zaljevat,lagano kutlacom poljevajte ako vam ostane aged ne bacajte,spakujte u frizider za neku drugu poslasticu.
Sastojci:
Tijesto: ;
brasna: 500 gr.
jaja: 2
ulja: pola male soljice
soli: prstohvat
mlake vode: oko 250 ml.
Fil: ;
kisele jabuke: oko 2 kg.
secera: 1 solja od 250 ml.
vanillin secera Vispak-Laganini: 2
cimeta I koricu limuna: malo
otopljenog putera za prskanje jufke: 200 gr.
Agda: ;
secera: 300 gr.
vode: 300ml.