NihadinaKuhinja

Pita sa jabukama ( jabukovaca )

NihadinaKuhinja

Pita sa jabukama ( jabukovaca )

Sastojci:

Tijesto: ;

brasna: 500 gr.

jaja: 2

ulja: pola male soljice

soli: prstohvat

mlake vode: oko 250 ml.

Fil: ;

kisele jabuke: oko 2 kg.

secera: 1 solja od 250 ml.

vanillin secera Vispak-Laganini: 2

cimeta I koricu limuna: malo

otopljenog putera za prskanje jufke: 200 gr.

Agda: ;

secera: 300 gr.

vode: 300ml.

Priprema:

U vecu posudu prosijat brasno,dodat so,ulje I jaja pa zamjesit mlakom vodom.

Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu fino primjesite,oblikujte u loptu pa podjelite na dva dijela.

Fino oblikujte oba dijela tijesta,masnim dlanom namazite po vrhu I prekrite celofanom.

Pustite da tijesto odmori oko 1 sat.

Razvite oklagijomkoliko mozete pa razvucite rukama sto tanje to bolje.

Tijesto pustite da odstoji bar 15 minuta da se malo prosusi.

Naj bolje da razvijete oba tijesta I dok se jufke suse vi pripremite fil.

Izrendajte jabuke,dodajte im secer,vanillin secer,cimet I koricu limuna pa izmjesajte.

Prosusenu jufku poprscite otopljenim puterom,rsporedite jabuke uz ivicu pa labavo zarolajte.

Zamotanu jufku sijecite na komade velicine tepsije,poprscite puterom I pecite 10 minuta na 200 C pa smanjite na 180C I pecite jos oko 35 minuta.

Dok se pita pece skuhajte agdu I maknite sa peci da se prohladi.

Gotovu jabukvacu maknite iz peci,pustite bar 5 minuta da odstoji pa zalite prohladjenom agdom.

Nemojte previse zaljevat,lagano kutlacom poljevajte ako vam ostane aged ne bacajte,spakujte u frizider za neku drugu poslasticu.

 

Sastojci:

Tijesto: ;

brasna: 500 gr.

jaja: 2

ulja: pola male soljice

soli: prstohvat

mlake vode: oko 250 ml.

Fil: ;

kisele jabuke: oko 2 kg.

secera: 1 solja od 250 ml.

vanillin secera Vispak-Laganini: 2

cimeta I koricu limuna: malo

otopljenog putera za prskanje jufke: 200 gr.

Agda: ;

secera: 300 gr.

vode: 300ml.

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.