Kadaif
Tradicionalno bosansko jelo
Kadaif
Tradicionalno bosansko jelo
Sastojci:
Kadaif: 1 kesa (500 grama)
Puter: 200 grama
Mljeveni orasi: 500 grama
Čokolada za kuhanje: 50 grama
Voda: 1,5 litar
Šečer: 700 grama
Limun: 1
Priprema:
Pripremiti agdu :
1,5 litara vode staviti da se kuha sa 700 grama šečera..Kuhati 15tak minuta.Pri kraj kuhanja dodati jedan limun isjećen na kolutove.
Pripremiti mljevene orahe,u njih dodati 50 grama sitno sjeckane čokolade za kuhanje.Istopiti jedan puter.
Tepsiju premazati istopljenim puterom,pa staviti pola kadifa,dobro pritiskati rukama,da se slegne.Posuti pola putera po kadaifu,pa onda posuti i orasima. Ostatak kadaifa istresti i opet pritiskati rukama,da se slegne,jer izgleda napuhano.Zaliti ostatkom putera,Peći na laganoj temperaturi dok se kadaif ne odvoji od stranica tepsije.
Sastojci:
Kadaif: 1 kesa (500 grama)
Puter: 200 grama
Mljeveni orasi: 500 grama
Čokolada za kuhanje: 50 grama
Voda: 1,5 litar
Šečer: 700 grama
Limun: 1