Mina95

Hljeb iz šerpe

Savršenstvo mirisa i ukusa.

Mina95

Hljeb iz šerpe

Savršenstvo mirisa i ukusa.

Sastojci:

Brašno: 500 grama

Suhi kvasac: 1 kesica

Sol: 1 kašika

Šečer: 1 kašikica

Voda : 250-300 ml

Priprema:

U posudi za mijesenje tijesta dodati prosijano brašno, koje treba pomješati sa suhim kvascem. Zatim u brašno dodati 1 kašiku soli, 1 kašičicu šećera i sve zamijesiti toplom vodom.Tijesto je dobro umešeno ako se ne lepi za ruke, ako se lijepi dodati malo brašna i još mjesiti. Umješeno tijesto pokriti, ostaviti na toplom da naraste i udvostruči se.Naraslo tijsto prebaciti na radnu površinu sa puno brašna. Tijesto uvaljati u brašno sa svih strana - oko 2 šake brašna.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti da još malo naraste dok se šerpa dobro zagrije u rerni Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem praznu predhodno zagrijati u rerni na 200C.
U zagrijanu šerpu staviti pripremljeno tijesto, pokriti poklopcem i staviti i da se hljeb peče na 200C oko 50 minuta. Pred kraj pečenja - oko 10 minuta hljeb,izvaditi iz rerne, skloniti poklopac i vratiti šerpu nazad sa hljebom da se peče kako bi korica blago porumenila i poprimila zlatno žutu boju.
Pečen hljeb izvaditi iz rerne i šerpe, ostaviti da se malo prohladi. 

Sastojci:

Brašno: 500 grama

Suhi kvasac: 1 kesica

Sol: 1 kašika

Šečer: 1 kašikica

Voda : 250-300 ml

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.