Mina95

Tulumbe

Uz malo truda mnogo uživanja.

Mina95

Tulumbe

Uz malo truda mnogo uživanja.

Sastojci:

Voda: 900 ml

Šečer: 1300 grama

Vanilin šečer: 2

Limun: 1

Voda: 700 ml

Sol: prstohvat

Šečer: 1 kašika

Ulja: 50 ml

Brašna: 500 grama

Jaja: 6

Ulje za prženje: 1 litar

Priprema:

1. Dan ranije pripremite agdu kako bi se dobro ohladila.

2. Za agdu u lonac stavite vodu, šećer, vanilin šećer i limun, zatim stavite kuhati.

3. Kada provri ostavite agdu da kuha 10 minuta.

4. Nakon što se ohladi stavite ga u frižider do sutradan.

5. Za tijesto u lonac dodajte vodu, šećer, prstohvat soli i ulje.

6. Kuhajte dok se šećer i sol ne istope, zatim sklonite sa strane.

 
7. Dodajte brašno i dobro sjedinite sve sastojke.

8. Ostavite tijesto da se ohladi.

9. Rukom izmijesite tijesto.

10. Dodavajte jedno po jedno jaje i miksajte. 

11. Dobit ćete čvršće tijesto, ali opet neće biti pretvrdo.

12. Postavite željeni nastavak u špricu za tulumbe.. Smjesom punite špricu.

13. U tavu ili lonac ulijte ulje.

14. Vrh drvenog dijela šprice umočite u ulje, te ga postavite na odgovarajuće mjesto

15. U hladno ulje istiskujte tijesto. Malo ćete morati jače stisnuti, ali to tako treba biti. Gledajte da bude jednake dužine. Svaki komad tijesta odrežite makazama, koje ste predhodno umočili u ulje, ali činite to uz špricu. Nemojte prepuniti tavu, jer će tulumbe prilikom pečenja porasti.

16. Kada ste završili sa ubacivanjem tijesta u ulje, možete uključiti šporet. Bitno je da se tulumbe peku na srednjoj temperaturi.

17. Do sredine pečenja neće biti potrebe dirati tulumbe, a onda kako se ulje bude grijalo primjetit ćete da se one same okreću. Kada počnu rumeniti okrećite ih po potrebi.

18. Nakon što su tulumbe pečene ugasite indukciju ili ih sklonite s vatre. Odmah ih ubacujte u agdu, natopite ih i ostavite 2-3 min.

19. Prebacite tulumbe na neku tacnu, tepsiju što vam je zgodnije.

20. Dok sve to napravite nastavite puniti špricu i istiskujte u ulje. Sve to činite uz pomoć makaza, koje opet umočite u ulje. Kada ste završili sa istiskivanjem tijesta stavite ih na šporet kojeg zagrijete na srednju temperaturu.

21. Dalje ih kao predhodne tulumbe stavljate u agdu i na podlogu.

Sastojci:

Voda: 900 ml

Šečer: 1300 grama

Vanilin šečer: 2

Limun: 1

Voda: 700 ml

Sol: prstohvat

Šečer: 1 kašika

Ulja: 50 ml

Brašna: 500 grama

Jaja: 6

Ulje za prženje: 1 litar

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.