Tufahije
Tufahije
Sastojci:
Agda: ;
Voda: 750 ml
Šećer: 650 gr
Vanilin šećer: 1 kom
Limun: 1/2 kom
Jabuke: 6 kom
Mljeveni orasi: 150 gr
Šećer u prahu: 2 kašike
Cimet: 1 kašikica
Vruće mlijeko: 50-60 ml
Priprema:
Oko 300 gr secera staviti u serpu i pustiti da se karmelizira. Kad se secer istopi, doda se ostatak secera, vanilin secer, voda i sok od limuna. Pustiti da kratko prokuha i u to dodati oguljene i ociscene jabuke. Potrebno je 6 jabuka. Jabuke kuhati otprilike 10 min. Kuhane jabuke izvaditi u jedan tanjir, politi sa malo agde i puniti
sa slijedecim filom:
150 g mljevenih oraha, 2 kasike secera u prahu, malo cimeta i oko 50 do 60 ml vruceg mlijeka. Sa ovim filom napuniti jabuke i ostaviti da se ohlade.
Hladne dekorisati sa slagom.
Prijatno!
Recept podijelila: Irma Smajic
Za još recepata posjetite: www.bosanskakuhinja.ba
Sastojci:
Agda: ;
Voda: 750 ml
Šećer: 650 gr
Vanilin šećer: 1 kom
Limun: 1/2 kom
Jabuke: 6 kom
Mljeveni orasi: 150 gr
Šećer u prahu: 2 kašike
Cimet: 1 kašikica
Vruće mlijeko: 50-60 ml