Tirit sa piletinom
Rado viđeno tradicionalno jelo.
Tirit sa piletinom
Rado viđeno tradicionalno jelo.
Sastojci:
Pile cijelo: 1kg
Brašno : 500g
Jaja : 4kom
Tajna začin Vispak: 3 kašike
Sol: 1 kašikica
Ulje: 4 kašike
Biber Vispak: 1 kašikica
Mrkva: 100g
Celer kojrijen: 100g
Peršun korijen: 100g
Luk crveni: 1 glavica
Bijeli luk: 2 češnja
Priprema:
U posudu staviti brašno zatim dodati jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, mijesiti i usitnjavati, po potrebi dodavati još malo brašna da se masa usitni i sjedine jaja i brašno. Dobijene komadiće (veličine tarhane) popržiti na ulju da porumeni.
Cijelo pile skuhati sa korjenastim povrćem. Proprženi tirit poredati u tepsiju, preliti ga sa temeljcem u kojem se kuhalo pile, na tirit staviti cijelo pile ili isječeno u komade i peći u rerni oko 30 minuta na srednje jakoj vatri da se sastojci sjedine.
Sastojci:
Pile cijelo: 1kg
Brašno : 500g
Jaja : 4kom
Tajna začin Vispak: 3 kašike
Sol: 1 kašikica
Ulje: 4 kašike
Biber Vispak: 1 kašikica
Mrkva: 100g
Celer kojrijen: 100g
Peršun korijen: 100g
Luk crveni: 1 glavica
Bijeli luk: 2 češnja