Kljukuša,sarajevska
Jelo omiljeno u Sarajevu i cijeloj Bosni
Kljukuša,sarajevska
Jelo omiljeno u Sarajevu i cijeloj Bosni
Sastojci:
Krompir: 1 kg
Brašno : Cca 350 gr
So: 1 kašika ravna
Mljeveni biber: 1 Kašičica
Voda: 2-3 dl
Ulje: Pomastiti tepsiju i površinu kljukuše
Puter: 50 gr
Priprema:
Krompire oprati dobro,oguliti,izerendati. Dodati isjeckan luk,brašno ,biber i so. Vodu polako doljevati,zamijesiti lijepu rastresitu smjesu,dakle ni suhu,gustu ,niti tečnu. Takvu da je lijepo rukom prenesete u pouljenu tepsiju,rastanjite po tepsiji.Po površini se poulji. Rernu prethodno zagrijati na 250 stepeni.Kada lijepo porumeni,smanjiti temperaturu rerne na 140 i još desetak minuta peći. Izvaditi vrelu kljukušu,malo je poprskati sa vodom i dobro premazati puterom.Poklopiti tepsijom ili tablom,ili pokriti folijom ,da pet minuta odmekne.
Sastojci:
Krompir: 1 kg
Brašno : Cca 350 gr
So: 1 kašika ravna
Mljeveni biber: 1 Kašičica
Voda: 2-3 dl
Ulje: Pomastiti tepsiju i površinu kljukuše
Puter: 50 gr