Aidahasic

BAKLAVA

Recept moje majke rahmetli.Najbolja baklava .

Aidahasic

BAKLAVA

Recept moje majke rahmetli.Najbolja baklava .

Sastojci:

Orasi: 1,5 kg

Šećer: 1,5 kg

Voda: 1,5 l

Puter za tirit: 125 gr

Brašno za tirit: Koliko bude potrebno,da se puter isitni i dobiju mrvice

Jedno jaje: Ko želi jaje u tiritu,može dodati

Limun: Tri kriškice u agdu,kašičica soka takodje

Priprema:

Način pripreme

Dva pakovanja jufki, puter i malo masla za prskanje (mazanje)jufki. Pola putera za tirit (ja pravim sa pola ,dovoljno mi).  1kg oraha, pa i malo više, 1,5 kg šećera,  1,5l vode, dvije tri kriške limuna.Orahe pola isjeckam,pola sameljem.

Pomastim tepsiju, redam jufke i mastim, od treće postepeno posipam naizmjenično tirit, mljeveni sjeckani orasi.

Usput, svaku jufku mastim. Kad potrošim prvu jufku, to mi je već  sredina, stavim tirita, mljevenih i sjeckanih oraha najviše.

 Nastavljam slagati jufke, mastiti i posipati naizmjenično.

Zadnje tri -četiri kore, pomastim i njih više ne posipam.

Izrežem baklavu, pospem masnoćom, malo s ruke poprskam vodom u sitnim kapima, i stavim da se peče u zagrijanoj rerni na 250˘C. Čim blago ravnomjerno porumeni, smanjim na 160˘C, pokrijem folijom nekih dvadeset minuta, pa onda opet skinem foliju i smanjim na oko 130˘C i još  se polako po istiha peče. Mora se dobro isusiti ali ne i prepeći.Peče se oko sat i po.

Izvadim je iz rerne ,vruću zalijem toplom ,ne vrelom,agdom.

Agda

Agdu lijepo skuham(12-15 minuta) da se pojave sitni mjehurići i probate, izvadite malo na tanjirić, vidi se ako je taman, kap ne klizi brzo niz tanjirić.Prelijem baklavu iz kutlače agdom, pokrijem folijom i tako stoji dok se ne ohladi. Ako vam ostane agde poslije možete opet da prelijete po baklavi. Ja je uvijek skuham malo više, bolje nego da fali.

Tirit

 Napravim tako što puter hladan iz frižidera narežem u zdjelu i začas uz dodavanje brašna mrvim puter. Onda među dlanovima sve bude brzo usitnjeno. Malo ga suhnem u rerni na 50˘C, pa istresem na čistu krpu da se još malo osuši.

Sastojci:

Orasi: 1,5 kg

Šećer: 1,5 kg

Voda: 1,5 l

Puter za tirit: 125 gr

Brašno za tirit: Koliko bude potrebno,da se puter isitni i dobiju mrvice

Jedno jaje: Ko želi jaje u tiritu,može dodati

Limun: Tri kriškice u agdu,kašičica soka takodje

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.