Aidahasic

Bosanski lonac,na moj način

Tradicionalno bosansko jelo

Aidahasic

Bosanski lonac,na moj način

Tradicionalno bosansko jelo

Sastojci:

Teletina od plećke: Cca 300gr

Luk: Dvije veće glavice

Mrkva: Dvije veće

Bijeli luk : Dva čehna

Temeljac ili voda: Pola litra

Krompir: 1/2 kg

Paprika crvena/zelena: Par većih

Svježi paradajz: 2

Suhi bosiljak: Kašika manja ,puna

Origano: Suhi ili svježi,malo

Biber u zrnu: 5-6

Svježi list peršuna: Par komada

Priprema:

Količinu mesa i ostalog odredite sami po vasoj potrebi.Ovdje je otislo oko 300 gr teletine od plećke .Izrezem dvije veće glavice luka i dvije veće mrkve.Prodinstam ih na ulju u pretisu.Zatim dodam isjeceno meso,začinim sa začinom Tajna,biberim u prahu i alevom paprikom ,i ono se lijepo ućevapi,dobije lijepu smedjkastu boju. Podlijem temeljcem ili mlakom vodom.Urezem na krupnije komade krompir,ubacim dva čehna bijelog luka, neko stavi par komada prase ili mladog kupusa,ja sam stavila nekoliko komada lijepih,izrezanih na cetvrtine-paprika.Friskog paradajza sam takodje urezala.Voda je preko mesa najvise 3-4 cm ne više. Onda sam posula suhim bosiljkom i stavila list origana,par zrna bibera.Po potrebi jos zacinite. Ovo se kuhalo u pretisu,inace za bosanski lonac je najbolje glineno posudje.Gore se veze tvrdi papir konopcem i lonac se polahko krčka. Sve u svemu ,kad sam poklopila kuhalo se 25 minuta s tim sto,cim dolijem vodu i ostalo,poklopim,SMANJIM ZA JEDAN STEPEN TEMPERATURU NA RINGLU.Ako je najjaca 6,smanjiti na 5. Kada se skuhao,viljuskom sam zgnječila nekoliko krompira, i dodala domaćeg sos paradajza jednu kasiku.Sve sam zavrsila sa jednom kasikom sitno sjeckanog persuna.

Sastojci:

Teletina od plećke: Cca 300gr

Luk: Dvije veće glavice

Mrkva: Dvije veće

Bijeli luk : Dva čehna

Temeljac ili voda: Pola litra

Krompir: 1/2 kg

Paprika crvena/zelena: Par većih

Svježi paradajz: 2

Suhi bosiljak: Kašika manja ,puna

Origano: Suhi ili svježi,malo

Biber u zrnu: 5-6

Svježi list peršuna: Par komada

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.