Bosanski lonac,na moj način
Tradicionalno bosansko jelo
Bosanski lonac,na moj način
Tradicionalno bosansko jelo
Sastojci:
Teletina od plećke: Cca 300gr
Luk: Dvije veće glavice
Mrkva: Dvije veće
Bijeli luk : Dva čehna
Temeljac ili voda: Pola litra
Krompir: 1/2 kg
Paprika crvena/zelena: Par većih
Svježi paradajz: 2
Suhi bosiljak: Kašika manja ,puna
Origano: Suhi ili svježi,malo
Biber u zrnu: 5-6
Svježi list peršuna: Par komada
Priprema:
Količinu mesa i ostalog odredite sami po vasoj potrebi.Ovdje je otislo oko 300 gr teletine od plećke .Izrezem dvije veće glavice luka i dvije veće mrkve.Prodinstam ih na ulju u pretisu.Zatim dodam isjeceno meso,začinim sa začinom Tajna,biberim u prahu i alevom paprikom ,i ono se lijepo ućevapi,dobije lijepu smedjkastu boju. Podlijem temeljcem ili mlakom vodom.Urezem na krupnije komade krompir,ubacim dva čehna bijelog luka, neko stavi par komada prase ili mladog kupusa,ja sam stavila nekoliko komada lijepih,izrezanih na cetvrtine-paprika.Friskog paradajza sam takodje urezala.Voda je preko mesa najvise 3-4 cm ne više. Onda sam posula suhim bosiljkom i stavila list origana,par zrna bibera.Po potrebi jos zacinite. Ovo se kuhalo u pretisu,inace za bosanski lonac je najbolje glineno posudje.Gore se veze tvrdi papir konopcem i lonac se polahko krčka. Sve u svemu ,kad sam poklopila kuhalo se 25 minuta s tim sto,cim dolijem vodu i ostalo,poklopim,SMANJIM ZA JEDAN STEPEN TEMPERATURU NA RINGLU.Ako je najjaca 6,smanjiti na 5. Kada se skuhao,viljuskom sam zgnječila nekoliko krompira, i dodala domaćeg sos paradajza jednu kasiku.Sve sam zavrsila sa jednom kasikom sitno sjeckanog persuna.
Sastojci:
Teletina od plećke: Cca 300gr
Luk: Dvije veće glavice
Mrkva: Dvije veće
Bijeli luk : Dva čehna
Temeljac ili voda: Pola litra
Krompir: 1/2 kg
Paprika crvena/zelena: Par većih
Svježi paradajz: 2
Suhi bosiljak: Kašika manja ,puna
Origano: Suhi ili svježi,malo
Biber u zrnu: 5-6
Svježi list peršuna: Par komada