Aidahasic

Rolat baklava

Okus fenomenalan,bosanski gurmanluk

Aidahasic

Rolat baklava

Okus fenomenalan,bosanski gurmanluk

Sastojci:

Pakovanje gotovih jufki za baklavu: 1

Šećer: 5 čaša,manjih pvc

Voda: 3 čašeale pvc

Orasi : 300 gr

Šećer: 3 fildžana

Mlijeko: Po potrebi,ds se orasi mljeveni,spoje u gustu kašu

jaja: 3

Šećer: 3 čaše(pvcčašice pvc od jogurta)šećera

Pavlaka/kiselo vrhnje 20% mm: Mala pavlaka u čaši

Ulje: 1 dcl

Priprema:



Način pripreme

Napravite agdu od 5 čaša šećera (male čašice pvc od jogurta) 3 čašice vode, da se kuha (desetak min).

Fil: 300g mljevenih oraha, i malo nasjeckanih. Mlijeka tek toliko da se masa ujedini (ne smije biti žitko) i 3 fildžana šećera.

Za premazivanje jufki: 3 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke. Bjelanca umutiti sa 3 čašice (od jogurta) šećera, žumanjke umutiti sa jednom malom pavlakom (kiselo vrhnje 20 %) pola čaše ulja, 4 kašike griza, jedan prašak za pecivo.

Kada umutite, sastavite lagano obje mase.

U original receptu ide: mazati prvu koru (list jufke ) pa na nju poredati još četiri i mazati ih. Petu staviti, pa na nju po rubu poredati fil, a ostali dio pomastiti sa puterom ili premazati sa četkicom, masom za mazanje.

Urolati i redati u užu ,dublju tepsiju. Tako dobijete tri rolata, malo veća i deblja. Pomastite ih istopljenim puterom i pecite na 180˘C.

Kad dobiju lijepu boju pomalo smanjujte temperaturu dok se ispeče.

Zaljev ste napravili, taman treba biti prohladjen, polahko poljevajte po baklavi. Ako malo ostavite za posuti pri serviranju, bilo bi super.

Tokom pečenja, učinit će vam se da sav fil izadje, ali ne, do kraja pečenja, to sve lijepo uvri.

Za orginalni recept trebaju vam dva pakovanja jufki ili kg.



Ja sam imala pri ruci jedno pakovanje, pa sam mazala po tri kore i na treću stavljala fil.

Dobila sam 4 rolata od tih 12 listova. Po meni to je dovoljno. U slast vam bila ako se odlučite napraviti.

Sastojci:

Pakovanje gotovih jufki za baklavu: 1

Šećer: 5 čaša,manjih pvc

Voda: 3 čašeale pvc

Orasi : 300 gr

Šećer: 3 fildžana

Mlijeko: Po potrebi,ds se orasi mljeveni,spoje u gustu kašu

jaja: 3

Šećer: 3 čaše(pvcčašice pvc od jogurta)šećera

Pavlaka/kiselo vrhnje 20% mm: Mala pavlaka u čaši

Ulje: 1 dcl

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.